Hopp til innhold

Dette mener reiselivsnæringen de trenger for å håndtere alle turistene i Norge

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen inviterte reiselivsbransjen til en prat om hvordan de skal håndtere overturismen. Forslagene til løsninger var mange. Deriblant et forslag om å innføre turistskatt.

Skiturister på Storgalten i Lyngen

POPULÆRT: Lyngen har blitt en populær destinasjon for vinterturister. Kommunen var representert under møtet med Torbjørn Røe Isaksen. Her fra fjellet Storgalten.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det finnes steder i Norge som har behov for flere turister. Samtidig gir antall turister mer utfordringer enn muligheter enkelte steder, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Blant annet sliter turister ned naturen i Lofoten. Enkelte steder driter turistene bokstavelig talt i naturen. I Rogaland frykter de at Preikestolen skal bli en «ihjeltråkka turistmagnet». Også i Tromsø og på Svalbard gir den økte turistmengden hodebry.

Derfor inviterte næringsministeren denne uken flere aktører fra turistnæringen og reiselivskommuner til en prat om overturisme.

På møtet kom destinasjonene med flere forslag til hva de mener kan gjøres for å få næringen til å fungere bedre.

En uorganisert bransje

Aktørene ønsker blant annet statlig regulering av antall cruiseskip som får komme til havn. De vil også ha mer penger til toalett og infrastruktur, og et strengere regelverk for Airbnb.

– For oss handler det om tilrettelegging. Det er en stor vekst i en uorgansisert bransje. I tillegg er det viktig for oss at guidene har ordentlig utdanning, og får lønna de har krav på, sier lokalstyreleder i Longyearbyen Arild Olsen.

Tall fra Visit Svalbard viser at mørketida trekker turister som aldri før.

Under møtet fortalte Olsen blant annet en «cowboy-virksomhet» som virker skremmende på ungdom som ønsker å utdanne seg til guider.

Svalbard

STOR ØKNING: For rundt ti år siden tok Svalbardsamfunnet imot rundt 3.500 turister fra oktober til januar. I 2018 var tallet godt over 12.000.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Begrense antall turister

Tromsø er et av stedene i Norge som har blitt en svært yndet turistdestinasjon.

– Bare de siste åtte årene har vi opplevd en nesten-dobling av turister. Og vi tror det vil doble seg igjen til 2030. Derfor er det viktig for oss å få en nasjonal ramme om hvordan vi blant annet skal håndtere useriøse aktører, sier Tone Marie Myklevoll (Ap), leder i byutvikingskomiteen i Tromsø kommune.

Under møtet spurte hun også om staten kan gi ekstra kompensasjon til infrastruktur til kommuner med mye turister.

turister i Tromsø

TETT PÅ NATUREN: Tromsø kan blant annet lokke med kort vei til heftige naturopplevelser. Her tar noen turister bilde av seg selv på byfjellet Fløya.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

For flere av aktørene var det viktig å få frem at de ikke har overturisme. Utfordringene skyldes like gjerne manglende tilrettelegging for turisme.

– Overturisme er ikke et problem, men en mulighet. Vi har jobbet mye for å tilpasse volumet av besøkende, men ønsker et tydelig regelverk for å kunne ha grenser på antall besøkende som kommer til bygda, sier reiselivsdirektør Ståle Brandshaug i Visit Sognefjord, som representerte Flåm under møtet.

Preikestolen

STRENGERE REGELVERK: Sommeren 2019 var et nytt rekordår for Preikestolen. Over 300.000 personer gikk til fjellplatået. Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellvold, ønsker et regelverk for å kunne regulere folk på selve platået. I tillegg ønsker de å forby telting langs turstien og dronebruk.

Foto: Paul Kleiven / NPK

Ønsker turistskatt

Virke Reiseliv er blant dem som mener at tiden er inne for å få turistskatt på plass.

– Vi i Virke håper statsråden nå lytter til de tydelige innspillene og leverer. Det trengs for å sikre en god og bærekraftig utvikling av norsk reiseliv, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Torbjørn Røe Isaksen ønsker ikke å innføre en slik skatt.

– Regjeringen er ikke tilhenger av at det skal innføres skatt. Blant annet for å unngå at kommuner begynner å lage egne skatteregler. Det kan til slutt skremme turistene.

Statsråden er likevel fornøyd med møtet, og mener aktørene har vært flinke til å sortere problemene.

– Det er noen lokale problemstillinger som jeg mener må være lokale. Men det er flott å se hva de ulike kommunene har gjort for å bedre situasjonen, sier Isaksen.

Regjeringens nye eierskapsmelding, Torbjørn Røe Isaksen

GIVENDE: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener praten med turistaktørene var givende.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark