NRK Meny
Normal

Fortsatt uklart for helikoptrene på Bardufoss

Det legges ikke opp til anskaffelse av nye helikoptre til Hæren. Og det er fortsatt uklart om dagens Bell-maskiner blir på Bardufoss. Ap-leder Jonas Gahr Støre er klar på at partiet vil beholde helikoptrene i nord.

Bell-hellikoptre

VIL BEHOLDE: Bell-helikoptrene på Bardufoss er en het potet. Martin Henriksen sier at Arbeiderpartiet vil stå på sitt slik at helikoptrene blir værende i nord.

Foto: MATS HJELMELAND / FORSVARET

Da statusrapporten for landmaktutredningen ble presentert i dag, mandag, ble det ikke sagt hvor Bell-helikoptrene skal stasjoneres i fremtiden, på Bardufoss og Rygge eller at alle maskinene samles på Rygge i Østfold.

Landmaktutredningen

Utredningsleder Aril Brandvik legger fram de foreløpige konklusjonene fra Landmaktutredningen.

Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

– De maritime helikoptrene blir på Bardufoss, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen på direkte spørsmål fra Liv Signe Navarsete (Sp).

Hun ville vite hvor Bell skal være i fremtiden. Forsvarssjefen uttalte seg om de maritime helikoptrene NH 90 til Kystvakta, som allerede er flere år forsinket og fortsatt ikke er plassert om bord på fartøyene.

Ikke behov for

Nyanskaffelsen, som landmaktutredningen mener Norge ikke trenger og har råd til, er 15 middels tunge maskiner til landmakten.

– I fremtiden vil behovet for helikoptre bli redusert. Derfor bør landmaktens behov dekkes av dagens Bell-maskiner. Luftmobile operasjoner er kostbare og sårbare, sa grenader Arild Brandvik som leder landmaktutredningen.

– Vi anbefaler å bruke eksisterende helikopterstruktur i forsvaret samt innleide sivile helikoptre.

Dystert bilde

Forsvarssjefen presenterer landmaktsutredningen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen tegnet et dystert bilde i innledningen av de foreløpige konklusjonene i landmaktutredningen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Vår landforsvar er ikke tilpasset det nye trusselbildet. Det er noe av bakgrunnen for at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen gjør en landmaktutredning.

Dette dystre bildet innledet også forsvarssjefen med på Litteraturhuset i Oslo i ettermiddag, mandag. Et bilde av et forsvar på land som ikke er dimensjonert for å stå imot de mulige truslene som landet måtte stå overfor, og ikke de sikkerhetsgarantier som trengs for å kunne avskrekke Russland hvis de skulle gå til væpnet angrep.

Det var utredningsleder Aril Brandvik som la fram de foreløpige konklusjonene fra Landmaktutredningen.

Vil delvis lytte

Martin Henriksen

FULGTE NØYE MED: Martin Henriksen på Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med landmaktutredningen mandag.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mange folk var til stede, og hørte på, midt under den vakre sommerdagen i Oslo. Blant dem Martin Henriksen, stortingsrepresentant fra Troms for Arbeiderpartiet.

– Utredningen er spesielt viktig for Troms. Vi skal lytte til de fagmilitære rådene, men som politikere er vi også nødt til å ta hensyn til den bredere samfunnsberedskapen, sier han.

Henriksen påpeker at forsvarssjefen forholder seg til noen trange økonomiske rammer, men om det endelige utfallet skulle bli å anbefale å flytte helikoptrene fra Bardufoss, er Henriksen klar:

– Det kommer ikke Ap til å følge. At hæren ikke skal ha helikopterstøtte lokalisert med hæren på Bardufoss. Dette er såpass viktig både for Forsvaret og for beredskapen i Troms, at den vil vi beholde.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker også hvor partiet står i saken:

– Vi skal lytte til fagmilitære råd, men som politikere må vi også ta hensyn til den bredere samfunnsberedskapen. Arbeiderpartiet er tydelig på at det skal være helikopterstøtte for hæren lokalisert på Bardufoss, og at Bardufoss vil være det sentrale helikoptermiljøet i Norge for Hæren og Kystvakten, med lokal ledelse, fagfolk, materiell og utstyr.