Hopp til innhold

Fortsatt uavklart i Nord-Norges største by – Senterpartiet holder alle dører åpne

Marlene Berntsen Bråthen (Sp) er på vippen i kampen om å styre Nord-Norges største by de neste fire årene. Hun er omsvermet av både rød og blå side, som begge håper på et samarbeid med valgvinneren.

Marlene Berntsen Bråthen og Jan Blomseth

Tross god stemning under fredagens «speed date»​​​​​​​ kan Jan Blomseth og «Nei til bompenger i Tromsø» bli ei tøff nøtt for Senterpartiet å knekke, dersom de vil ha et borgerlig samarbeid.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

De kommer fra alle kanter. SV-Pål, Ap-Gunnar, Høyre-Hans, Frp-Bjørn-Gunnar og bompenge-Jan. Flere av dem øyner nå muligheten for å bli ordfører i Tromsø, og kanskje med Senterpartiets Marlene Berntsen Bråthen som varaordfører.

Senterpartiet gjorde mandag et brakvalg i Tromsø, med ikke mindre enn 11 prosents oppslutning. Det har gitt dem en unik posisjon på vippen i kampen om «Nordens Paris». Lite – om noe – tyder på at hverken høyre- eller venstresiden får på plass et flertall, uten Senterpartiet.

– Vi snakker med begge sider, sier Bråthen.

Marlene Berntsen Bråthen (Ap) og Jan Blomseth (NBT)

Før valget sa Marlene Berntsen Bråthen at det blir svært vanskelig å eventuelt skulle snakke med bompengepartiet i Tromsø. Etter valget har hun ikke annet valg, dersom hun vil ha et borgerlig samarbeid.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Bom fast

Skal Senterpartiet støtte et borgerlig samarbeid, kommer de ikke utenom bompenge-Jan, eller Jan Blomseth som han egentlig heter. De møttes fredag til «speed date» i NRKs regi.

Det er foreløpig ikke varme følelser å spore. Selv om begge forsikrer at de ikke er uvenner.

– Men vi har en del å snakke om for må løse situasjonen på den borgerlige siden, sier Bråthen.

Et ufravikelig krav for Blomseth og «Nei til bompenger» er å forkaste byvekstavtalen, slik at det ikke blir innført bompenger i Tromsø. Senterpartiet har derimot gått inn for en byvekstavtale.

– Jeg kan ikke ta stilling til om vi skal forkaste en byvekstavtale, men det hadde vært ganske alvorlig for Tromsø å ikke få avtalen, sier Bråthen.

Gunnar Wilhelmsen (Ap) og Marlene Berntsen Bråthen (Sp)

De snakker mye sammen, og skal snakke mer. Men har Senterpartiet og Arbeiderpartiet varme nok følelser for hverandre?

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Brenner for bygda

Kommunevalget i Tromsø var rekordjevnt. Arbeiderpartiet ble største parti, til tross for at de med 19 prosents oppslutning gjorde sitt dårligste valg i byen siden 1925.

Gunnar Wilhelmsen (Ap), som nå ligger godt an til å bli ordfører, sier partiet har hatt en god dialog med Senterpartiet en stund.

Men at ingen ting er landet.

Det er derfor viktig å gjøre et godt inntrykk på Bråthen og et Senterparti med grunnlag i bondebevegelsen.

– Distriktene brenner jeg veldig for, sier Wilhelmsen under speeddaten.

I motsetning til med høyresiden, slipper Bråthen å bekymre seg for byvekstavtalen. Der er partiene forholdsvis enige. Men vil Wilhelmsen tilby henne å bli varaordfører?

– I prinsippet er det SV som kanskje er viktig i så henseende, det må vi avvente å se, men det ligger litt i kortene, sier han.

Marlene Berntsen Bråthen (Sp) og Gunnar Wilhelmsen (Ap)

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er langt på veg enige i den vanskelige saken om en ny byvekstavtale.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Vil mot høyre

Senterpartiet har størst sjanse til å få varaordføreren om de lener seg mot høyresiden, da de vil være neste støttet parti. Det sier Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. Lener Senterpartiet seg derimot mot venstre blir de tredje største parti, etter Ap og SV.

Selv om venstresiden kanskje ligger best an, er det fortsatt åpent om rød eller blå side får makten i Tromsø.

Kjell Arne Røvik skriver bok om at Nord-Norge splittes opp.

Kjell Arne Røvik mener det er mer åpent om Tromsøs koalisjon de neste fire årene, enn flere medier har spådd.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

– Senterpartiet er i en fantastisk vippeposisjon, og kan invitere inn beilere fra begge sider, sier Røvik.

Det er slett ikke umulig at høyresiden kan danne flertall.

– Jeg mistenker Marlene Bråthen å ha en sterkere vilje til å finne et alternativ på høyresiden enn på venstresiden. Hvis hun må orientere seg mot venstresiden, er det mer ut ifra noen politiske realiteter enn ut fra hva hun faktisk ønsker.

Det er i så fall bompengesaken som setter en stopper – men ikke uten å ha prøvd.

– Mange i ledelsen i Senterpartiet i Tromsø tilhører den absolutte høyresiden i partiet, så det blir nok gjort et helhjertet forsøk på å få til noe på høyresiden sier Røvik.

Valgresultat Tromsø 2019.

Valget i Tromsø mandag var rekordjevnt.

Grafikk: NRK

LES OGSÅ: