Hopp til innhold

– Der vi før kunne gå, må vi nå padle

Øystaten de kommer fra står i fare for å forsvinne når havnivået stiger. Gruppa Narasirato tar vare på forfedrenes historie gjennom musikken.

Narasirato

Donation Manu'asi fra Narasirato spiller og danser med barna på Riddu Riddu-festivalen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Den musikken vi spiller, er den som ble spilt av våre forfedre. Vi spiller på de samme panfløytene av bambus som hadde sin opprinnelse på vår øy, sier Donation Manu’asi fra gruppa Narasirato fra Salomonøyene.

Manu’asi forteller at panfløytemusikken var i ferd med å forsvinne fra are’arefolket. Derfor startet han bandet Narasirato.

– Våre forfedre hadde ingen nedskrevet historie. Musikken var historiefortelleren vår, sier Manu’asi.

På turné i Europa

Nå bruker de musikken til å fortelle om en kultur som kan stå i fare for å bli borte. Øystaten Salomonøyene ligger nord for Australia, og består av nærmere 1000 øyer.

Narasirato 3

Panfløytene til Narasirato er spesiell for øya de kommer fra.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK


Økte havnivåer kan gjøre at hele øystaten blir borte, og bandet gjester Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord for å fortelle om sin klimakamp gjennom seminar og musikk.

Dette er en del av en turne gruppa har gjennom seks europeiske land i sommer. De har også tidligere spilt på både Glastonburyfestivalen i Skottland, og på Roskilde. Han mener Riddu Riddu skiller seg fra de større festivalene.

– Her kan vi møte representanter fra andre urfolk, og vi kan dele vår historie med dem, og alge musikk sammen med dem. Da kan vi se at vi er alle like, uansett hva slags farge huden vår har, er vi ett folk, og vi deler en planet, sier Manu’asi.

Salomonøyene

Øystaten Salomonøyene er spesielt utsatt for økte havnivåer.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe UN Photo/Eskinder Debebe

Kan bli borte under havet

Og vi påvirkes også alle sammen av de samme klimaendringene, selv om Salomonøyene rammes spesielt hardt. De lever i laguner som ligger like over havnivå.

– Når jeg var liten brukte vi å fiske mellom øyene i lagunen vår. Nå er mange av øyene blitt borte under havet. Og i en nabolandsby kan man i dag padle med kano midt gjennom landsbyen.

Landsbyen medlemmene i Narasirato bor, finnes det verken strøm, internett eller moderne maskiner.

– Vi lever i ett med naturen. Skal vi ha mat må vi fiske eller dyrke den, og skal vi noe sted bruker vi føttene, eller kano.

Fredag hadde Narasirato en egen barnekonsert på Riddu Riddu, og fikk barna med seg opp på scenen for å danse sammen med dem. I kveld lover de det voksne publikummet på festivalen et forrykende show.

Narasirato 2

Narasirato fikk barna til å danse.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark