Hopp til innhold

Førte mange over grensen, måtte til slutt selv flykte

Fridtjof Olsborg og de andre grenselosene i Signaldalen i Storfjord i Troms førte utallige med folk over grensen til Sverige i løpet av krigen. Men i november 1944 brant det under beina, og både han og de andre losene måtte selv flykte over.

Suppestasjon i Sverige

Vel over i Sverige ble flyktningene fra Norge tatt imot og fikk både mat og seng å sove i.

Foto: Privat

Fridtjof Olsborg var en av grenselosene som fraktet folk over til Sverige gjennom hele krigen, og særlig evakueringshøsten ble det travelt.

En av dem han fraktet over var snart sju år gamle Ranveig Elvemo som dro sammen med foreldre og eldre søsken.

Ranveig Elvemo og Harald Olsborg

Opp gjennom dalen her hjalp Harald Olsborgs bestefar Ranveig Elvemo og familien å flykte til Sverige

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg husker nesten ingenting av turen over til Sverige, men jeg husker at vi gikk oppe i lia og så tyskerne der nede, og jeg kan ikke huske at jeg var redd, sier hun til NRK.

Vi sitter rundt kaffebordet i huset til Harald Olsborg i Signaldalen. Harald er Fridtjofs barnebarn. Han har dratt fram familiealbumet og et bilag fra et svensk magasin som omhandlet de norske flyktningene som var kommet over til Nord-Sverige. Her er mye å huske og mange å kjenne igjen.

Harald Olsborg beskriver fluktruta som hans bestefar tok da han førte nærmere 40 flyktninger over til Sverige i november 1944

Fluktruta gikk rett opp Parastinden før de satte kursen innover mot Sverige.

– Der er Erling Larsen, og Torbjørg, og der er Margot og Ivar Nymo, sier Harald, og Ranveig nikker og bekrefter, hun kjenner dem igjen i det gamle magasinet.

Var betenkt over antallet

Denne novemberdagen i 1944 var siste turen for grenselosen. Det brant under føttene hans, han hadde allerede sittet seks måneder i fengsel i Tromsø. Men ryktet hadde gått i Signaldalen om at Fridtjof skulle ta sin siste tur over, og da han kom til samlingsstedet der flukten skulle starte, var nesten 40 personer samlet der.

– Bestemor fortalte at bestefar ble betenkt da han så hvor mange som skulle være med på denne turen, forteller Harald Olsborg til NRK.

Det var risikabelt, og tyskerne patruljerte øverst i dalen.

Fridtjof Olsborg

Fridtjof Olsborg fra Signaldalen førte et stort antall flyktninger over grensen til Sverige i løpet av krigen

Foto: privat

Turen fra Signaldalen og opp til grensen tok 21 timer for det store følget. Med i følget var både små barn som måtte bæres i ryggsekker, og eldre som ikke lengre var så spreke. Det ble en strabasiøs tur, men de kom over.

Ranveig husker ikke mye av turen, men hun er blitt fortalt at hun gikk det meste av veien.

– Men på Sandryggen da hadde jeg sagt at jeg ikke ville gå mer, da ville jeg vente til de andre kom tilbake, ler hun.

De aller fleste fra Signaldalen rømte over til Sverige. Også Bjørnar Rydningen gikk med sine foreldre samme dag, de møttes seinere oppe på fjellet.

– Jeg gikk på ski helt til Karesuando og det er jeg ganske stolt av, sier han som da var rundt ti år.

Med livet som innsats

Grenselostrafikken i Signaldalen var omfattende gjennom hele krigen. Det hadde sin naturlige forklaring, mener journalist Tore Figenschau.

Tore Figenschau

Det er ikke mulig å si hvor mange som ble fraktet over grensen gjennom Signaldalen under krigen, sier journalist Tore Figenschau

Foto: Laila Lanes / NRK

– Mange av mannfolkene i Signaldalen hadde drevet med jakt og var lommekjente i fjellene mot svenskegrensen. Da krigen kom og folk ville rømme over, så ble det naturlig å ta kontakt med dem, forteller han til NRK.

Det førte til at de fleste mennene i Signaldalen var engasjert i dette, hvor mange som var involvert vet han ikke.

– Men det var med livet som innsats, om de hadde blitt oppdaget så ville de nok fått problemer. Det hendte også at det kom folk de ikke kjente, og da måtte de finne ut om det var venn eller fiende. Hvordan de gjorde det, vet jeg ikke, men de hadde sikkert sine metoder, sier Tore Figenschau.

Det er heller ikke mulig å vite hvor mange som flyktet over gjennom dalen fordi folk dro i hemmelighet.

– Men det var mellom 40.000 og 50.000 norske flyktninger i Sverige da krigen var slutt, og det er grunn for å tro at svært mange av dem kom gjennom Signaldalen, Kitdalen og Skibotndalen i Storfjord, sier han.

Norske flyktninger i Sverige

Mange av de norske flyktningene fikk hytter og brakker å overnatte i når de kom over.

Foto: Privat

Ble advart av tysker

Mot slutten av krigen måtte også mange av grenselosene selv flykte over. Og at noen av tyskerne var vennligere enn andre er det ingen tvil om. Noen av losene fikk advarsler fra tyske offiserer om at de kom til å bli tatt.

Bjørnar Rydningen

Bjørnar Rydningen kjenner igjen seg selv og andre i et svensk magasin som skrev om de norske flyktningene like etter krigen

Bjørnar Rydningen forteller at faren hadde fått mistanke kastet mot seg etter at han fraktet en tromsøværing over som kom tilbake igjen og ble tatt av tyskerne. Men dagen etter fikk faren en advarsel fra en tysk offiser.

– Vi kommer og henter deg klokka fire, sa han, forteller Bjørnar.
Både hans far og naboen Alfred Nymo, som også hadde drevet på med grenselostrafikk, hadde forberedt seg, de hadde båret ski og utstyr opp i fjellsiden.

– Og da var det bare å komme seg av gårde i full fart, sier han.

Hjalp til som tenåring

Også lenger nede i dalen var folket involvert i flukten fra tidlig under krigen

Magne Lockert var ung tenåring da krigen startet. Også han ble involvert i trafikken, da han fraktet unge gutter på flukt over elva i Signaldalen, det var tryggere å gå opp på sørsiden av elva der det ikke var vei.

Magne Lockert

Magne Lockert var som ung tenåring involvert i å frakte flyktninger over Signaldalselva

Foto: Laila Lanes / NRK

Guttene var ofte innkalt i tysk tjeneste og valgte å flykte. De kom med lokalbåten inn Storfjorden, men gikk av på forskjellige steder for ikke å vekke mistanke. Men til slutt endte de nederst i Signaldalen der blant andre Magne hjalp dem videre. Han og faren måtte flykte over sommeren 1943.

Tvangsevakueringa i Nord-Troms og Finnmark

Laster innhold, vennligst vent..

Flere nyheter fra Troms og Finnmark