NRK Meny
Normal

Forsvarssjefen: – Terrortrusselen er størst i sentrale strøk

Det er viktigere å bruke helikoptrene mot terror på Østlandet enn å fly hærsoldater i nord. Det sa forsvarssjefen da han i dag besøkte Bardufoss.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen satser på tyngre mekanisering av Hæren i Indre Troms.

Flytting av Bell-helikoptrene fra 339-skvadronen på Bardufoss til Rygge er så langt det mest omdiskuterte i forsvarssjefens nye fagmilitære råd. Da han tirsdag besøkte Bardufoss fikk han spørsmål om saken. Haakon Bruun-Hanssen begrunner flyttingen til Østlandet med terrortrusselen.

– Vi mener den risikoen vi tar med redusert mobilitet i Hæren er til å leve med. Terror har blitt en del av hverdagen vår, og Norge har ved flere anledninger blitt truet. For å støtte politiet i fremtiden så kraftsamler vi helikoptrene i Sør-Norge, og vi erstatter Bell-helikoptrene med helikoptre som er tilpasset den type oppdrag man trenger på Bardufoss, sier Bruun-Hanssen til NRK.

Kan ikke tilfredsstille alle

Bell-helioptrene

Bell-helikoptrene til 339-skvadronen flyttes fra Målselv til Østfold.

– Vi kan ikke tilfredsstille alle behov, i den anbefalte nøkterne løsningen jeg kommer med, sier Bruun-Hanssen.

Han forsikrer at helikopterbasen med NH90-helikoptrene fortsatt blir på Bardufoss.

– Denne helikopterbasen er veldig viktig for våre allierte, og trening i området. Vi har ingen planer om å redusere kapasitet på Bardufoss med det første.

Haakon Bruun-Hanssen understreker også at Hæren i nord skal bestå, og ytterligere styrkes av tyngre mekanisering og økt nærvær i Finnmark.