NRK Meny
Normal

Soldatene skånes fra gjørmeløypa

I fjor ble fire soldater nedkjølt under øvelse på Setermoen. Nå fjerner Forsvaret gjørmeløypa fra øvelsen.

Forsvaret

Gjørmeløypa vil bli tatt ut av den avsluttende øvelsen for Panserbataljonen på Setermoen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Vi har hele tiden fokus på sikkerhet, og etter hver øvelse evaluerer vi sikkerheten til våre folk. Vanligvis er vi flinke til å hente de soldatene som viser tegn til hypotermi ut av øvelsene, men det er nok noen soldater som vil presse seg litt ekstra. Det er jo en slags eksamen for dem, sier Øivind Baardsen, presse- og informasjonsoffiser for Hæren i Nord-Norge til NRK.

I september i fjor ble flere soldater sendt til sykehus på grunn av nedkjøling under en mestringsøvelse på Setermoen.

Mestringsøvelser er øvelser hvor soldatene blir testet fysisk og psykisk. Øvelsene er intensive med mye fysisk aktivitet og lite mat og hvile. Dette gjør at hypotermi, eller nedkjøling, blir vanskelig å oppdage.

Ifølge rapportene fra øvelsen i september startet nedkjølingen trolig da soldatene måtte krype gjennom den såkalte gjørmeløypa.

Forsvaret har nå bestemt seg for å droppe løypa fra øvelsen for å unngå liknende hendelser i fremtiden.

Flere tiltak

– Det var nok en samlet vurdering som førte til at gjørmeløypa blir fjernet fra øvelsen. Når soldatene er slitne, kalde og sultne er sjansene større for at de pådrar seg skader, sier Øivind Baardsen.

I tillegg har Forsvaret bestemt seg for å styrke kunnskapen om hypotermi i Panserbataljonen, slik at de enklere kan oppdage slike skader.

De skal også øke kunnskapen rundt ernæring og trening sett i forbindelse med den høye aktiviteten avdelingen har.

Blir fortsatt brukt

Gjørmeløypa brukes vanligvis flere ganger i opptreningen av soldatene, blant annet i rekrutteringsperioden. Selv om de nå dropper gjørmeløypa i den avsluttende øvelsen for Panserbataljonen, vil gjørmeløypa fortsatt bli brukt i opptreningen.

– I et virkelig scenario er sjansen stor for at soldatene møter på dårlig terreng og føre. Skal de holde seg skjult i terrenget må de blant annet bevege seg i elver og gjørme, sier Baardsen.

Cold Respones starter opp i Indre Troms. Det er vått og rasfarlig for de 16.000 soldatene som deltar i øvelse Cold Response sør i Troms.

Bli med på vinterøvelse i indre Troms.