NRK Meny
Normal

Forsvarer utestengelse av russisk journalist

Det har vakt reaksjoner at den russiske journalisten Dmitry Kiseljov ikke får komme til Norge. Helsingforskomiteen kaller han derimot en propagandist og antisemitt, og forsvarer avgjørelsen.

Bjørn Engesland.

Generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomité mener det er riktig å utestenge Dmitry Kiseljov fra Norge.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Den russiske journalisten Dmitry Kiseljov var invitert til Kirkenes i slutten av april for å snakke om forholdene for det frie ord i Russland og i Vesten.

Det var journalistnettverket Barents Press International som ønsket Kiseljov til sitt årsmøte, og de reagerer kraftig på at norske myndigheter nå nekter han innreise.

– Begrenser det frie ord

Arne Egil Tønset

Styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge.

Foto: Mobilfoto: Torgeir Skeie / NRK

– Norske myndigheter må for all del unngå å begrense det frie ord, som er grunnpilaren i demokratiet. Ved å nekte Kiseljov innreise til Norge er det nettopp det norske myndigheter gjør, sier styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge.

Utestengelsen er et resultat av sanksjonene Norge og EU har innført i etterkant av konflikten på Krimhalvøya. Barents Press har nå sendt et brev til utenriksminister Børge Brende hvor de ber han vurdere saken på nytt.

– Propagandist og antisemitt

Noen som derimot støtter utestengelsen av Kiseljov helhjertet er Den norske Helsingforskomité.

– Dmitry Kiseljov er en propagandist for president Putin. I tillegg er han godt kjent for sin antisemittisme og hatefulle uttalelser, sier generalsekretær Bjørn Engesland til nettavisen Barentsobserver.com.

Helsingforskomiteen sier Barents Press underkommuniserer Kiseljovs kontroversielle sider. De mener også det er feil å omtale russeren som journalist og redaktør.

- Barents Press unnlater å nevne at Kiseljov ikke bare er «kontroversiell», men har blitt lagt til sanksjonsliste EU for sin rolle som en sentral skikkelse i regjeringens propaganda i forbindelse med utplasseringen av russiske styrker i Ukraina. Norge har også sluttet seg til disse sanksjonene, sier generalsekretær Bjørn Engesland.

Forsvarer invitasjonen

I Barents Press forsvarer de likevel at de har invitert Kiseljov. Til tross for hans kontroversielle sider, mener styreleder Arne Egil Tønset Kiseljov må ha rett til å bli hørt, også i Norge og Vesten.

– Man kan mene hva man vil om hans standpunkter. Men vårt poeng er at han er redaktør og journalist. Vi kan ikke ekskludere han fra våre egne rekker selv om han blir oppfattet som en del av propagandaapparatet, sier Tønset.