NRK Meny
Normal

Forsvarer krevde nytt avhør av fornærmede om en episode i julen

En episode som ikke inngår i tiltalen mot ektemannen som står tiltalt for å ha bortført familien til Syria var tema under rettssakens fjerde dag i Senja tingrett.

Ruth Johanne Johansen

Fornærmede Ruth Johanne Johansen måtte forklare seg på nytt via telefon i Senja tingrett fredag. Her fra rettens første dag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Prøvde tiltalte i jula å få sin kone til å endre forklaring slik at han kunne få kortere straff?

Det var spørsmålet i Senja tingretts fjerde og siste dag der en norsk-syrisk mann står tiltalt for å ha tatt kona og de fem barna inn i Syria mot deres viten og vilje.

Bistandsadvokat Tone Norderval har tidligere under rettssaken omtalt en episode i julen der to personer skal ha oppsøkt fornærmede Ruth Johanne Johansen hjemme i Botnhamn.

Dette er ikke en del av tiltalen mot ektemannen. Johansen hevder hun lot være å anmelde forholdet fordi hun var redd for sin egen og barnas sikkerhet.

Tiltalte har tidligere under rettsforhandlingene avvist at han har noen kjennskap til episoden.

Forsvarer Thomas Randby krevde fredag et nytt avhør av fornærmede om det som skjedde denne julekvelden. Randby begrunnet det nye avhøret med at episoden stiller hans klient i dårlig lys, og at medieoppslag fra retten om episoden er en belastning for ham.

Bortført

Hendelsen skal ha skjedd hjemme i Botnhamn.

Foto: Arild Moe / NRK

– Han fryktet 15 år i fengsel

Johansen forklarte i det nye avhøret at hun formiddagen 21. desember i fjor ble oppsøkt av to personer hjemme i Botnhamn. Fornærmede oppfattet at en som hadde sittet fengslet sammen med tiltalte (han soner fortsatt en narkotikadom i Tromsø fengsel, jour.anm) formidlet et ønske fra tiltalte om at hun skulle endre sin forklaring om bortføringen.

Fornærmede hevder hun ble kontaktet fordi tiltalte risikerte en dom på opptil 15 år hvis forklaringen ikke ble endret. Tiltalte ønsket også å kunne ha kontakt med sine barn.

Johansen hevder hun ble tilbudt flere 100.000 kroner over noen år hvis hun endret forklaring.

Hun oppfattet tiltaltes bror, som skal ha vært i Tromsø og ventet på svaret fra Botnhamn, som en mellommann i episoden.

Paret som oppsøkte Johansen i Botnhamn skal ha gitt henne 7.000 kroner fra tiltalte som hun kunne bruke på ungene i julen.

– Oppfattet du besøket som en trussel, spurte forsvareren.

– Han truet ikke, var bare slik det var sagt. Broren må jo ha vært en budbringer for min mann, svarte Johansen.

Forsvarer Thomas Randby syria senja

forsvarer Thomas Randby mener denne episoden setter tiltalte i dårlig lys.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Erkjent ett brudd på besøksforbud

Tiltalte erkjente under rettssakens første dag at han hadde brutt besøksforbudet mot Johansen.

Da hadde han kontaktet sin kone gjennom sin bror. En lydmelding ble spilt inn og spilt av via brorens telefon da han ringte kona.

Ifølge tiltalte fikk han høre at kona ønsket kontakt med ham, og at dette var grunnen til at han gjorde det. Dette er en helt annen forklaring enn det kona fortalte.