Hopp til innhold

Første storøvelse siden 1967 i Finnmark

9. mars starter Forsvarets vinterøvelse, og for første gang siden 1967 skal den foregå i Finnmark.

Kolle og Grytli

Sjef for HV17 i Finnmark Ståle Grytli og prosjektansvarlig Forsvarets Operative Hovedkvarter, Lars Petter Kolle.

Foto: Jan Harald Tomassen

På garnisonen i Porsanger foregår i disse dager hektisk planlegging før den store vinterøvelsen Joint Viking. Mellom 60 og 70 representanter fra forskjellige avdelinger er i gang med planleggingen.

Lars Petter Kolle, prosjektansvarlig for øvelsen fra Forsvarets Operative Hovedkvarter, forteller at det egentlig er en tilfeldighet at øvelsen legges til Finnmark.

– Vi ønsker å vise tilstedeværelse i hele Norge. Vi var i Hordaland i fjor høst og nå er turen kommet til Vest-Finnmark, sier han.

Joint Viking

Øvelsen Joint Viking er en samling av ni ulike øvelser. Hovedtrekkene er å komme seg raskt til Vest-Finnmark å få systemene fra luft, sjø og vann til å virke sammen i en begrenset tidsperiode forteller Kolle.

Paal S. Hilde ved Institutt for forsvarsstudier betrakter øvelsen som et tydelig tegn på at man ønsker å sende et politisk signal østover.

Har Norges forhold til Russland hatt noe å si for den geografiske plasseringen av øvelsen?

– Det har ingen relevans for stedsvalg til Joint Viking. Det en rotasjon mellom flere steder i landet som vi velger ut. Det at det nå er Vest-Finnmark har kun sammenheng med at det er praktisk knyttet til øvelsen, sier han.

Cold Response

Om lag 5000 soldater vil samles i Finnmark under øvelsen Joint Viking. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Forsvaret

Både til vanns og til lands

Øvelsen vil finne sted mellom Alta og Lakselv. Her vil i tillegg til land både luftrommet og sjøen bli brukt. Heimevernet, hæren og spesialstyrker vil ta del i øvelsen.

– Så alle domener er med ute under Joint Viking, sier han.

Kolle tror den største utfordringen med å ha øvelsen i Finnmark med store avstander, er å bli kjent med terrenget.

– Det er nytt terreng og nye ting å vurdere. Det er ulike utfordringer knyttet til ulike landsdeler. Det er det vi fokuserer på. Evnen til og raskt komme på plass, sier Kolle.

– Kommer til å bli friksjon

Sjef for Heimevernet i Finnmark, Ståle Grytli, skal fungere som vert for øvelsen. Han mener det er utfordringer knyttet til samarbeid mellom forsvaret og det sivile samfunn.

– Det kommer til å bli friksjon. Men de scenarioene forsvaret trener for har en del friksjon i seg. Men det å forutse den friksjonen, å få det sivile til å fungere sammen med forsvaret, er selve hensikten med øvelsen, sier han.

Grytli håper Finnmarks befolkning vil stille opp å være et godt vertskap. Han håper befolkningen ser verdien av at staten blir samsnakket på tvers av etatene.