NRK Meny
Normal

Første rytter i mål i Finnmark

Ronny Holm (41) fra Hammerfest syklet først og i ensom majestet over målstreken i OnRoad Finnmark.

Offroad Finnmark

De første rytterne har kommet i mål i OnRoad Finnmark.

Foto: Jon Vidar Bull

– Dette var kjempegøy. Det var gøy med folk langs veien, med heiende publikum. Det var mange sykkelturister og biler som tutet underveis, sier Ronny Holm (41) fra Hammerfest.

Han er første rytter over målstreken i OnRoad Finnmark. Holm deltar i turgruppa, og har syklet i ensom majestet i tet siden Lakselv.

–Jeg hadde fine foter. Da jeg kom inn i Porsanger ble det tungt for de rundt meg, og da bestemte jeg meg for å tråkke på. Jeg hadde mine tanker rundt det å sykle alene, men det gikk bra, sier Holm.

Ronny Holm

Ronny Holm (41) kom først i mål.

Foto: Jørund Greibrokk

70 deltakere tråkket av gårde i det helt nye landeveisrittet som går over 444 kilometer og 3673 høydemeter. Løypa er tøff og går langs landeveiene i Finnmark fra Alta via Karasjok, Lakselv, Skaidi og til Alta igjen hvor målgangen finner sted.

Heftig vær

Det ble ingen søndagstur for rytterne, og særlig starten ble vanskelig.

– Det var heftig vær i starten. Det var motvind fra Skaidi til Rafsbotn og duskregn hele natta. Jeg hadde en frisk bris rett i ansiktet, så det var tungt over fjellet, sier Holm.

– Han har gjort et kjempesterkt ritt. Det er lenge å ligge alene foran, skryter daglig leder for rittet, Jørund Greibrokk.

Han forteller at Holm er ny for hele sykkelmiljøet. Holm er likevel noen fersking på sykkelsetet, med fem runder med Trondheim-Oslo i pedalene.

– Jeg driver på med det, men jeg er ingen rittfyr, sier Holm, som nå skal hjem og sove før jobb i morgen.

Daglig leder Jørund Greibrokk i Onroadfinnmark

Daglig leder Jørund Greibrokk.

Foto: OnroadFinnmark/Jon Vidar Bull

Slipper å punktere

– Alle som kommenterer rittet sier «endelig har vi noe sånt her». Det er tre ting som gjør at dette landeveisrittet skiller seg ut, og det er at det er lite trafikk, flott natur og god asfalt. Det er ikke vanlig. Her kan du sykle uten å punktere, sier Greibrokk.

Når NRK snakker med arrangøren kan han fortelle at alt har gått bra langt, selv om den lovede midnattssola holdt seg godt gjemt bak lag med skyer.

– Det ble dessverre ikke midnattssol, men vi har hatt veldig fint vær, og passe temperatur. Jeg tror de har hatt en fin tur. Alt har gått bra, jeg har ikke hørt om noen uhell enda. Bank i bordet, sier Greibrokk.

Håper å bli et nasjonalt ritt

Foreløpig har arrangørene ikke ønsket å lage så mye oppstyr rundt arrangementet fordi det er i oppstartsfasen. Rytterne som deltar denne gangen er testryttere. Men arrangørene har et håp om at Onroad Finnmark i fremtiden skal bli et stort nasjonalt ritt i konkurranse med blant annet Trondheim-Oslo.

– Vi har troen på at vi i løpet av få år kan få opp et arrangement som skal stå seg godt i konkurransen med andre lange landeveisritt, sier Greibrokk.