NRK Meny
Normal

Forskning sår tvil om rusforebygging

En ny doktorgrad konkluderer med at rusforebyggende programmer i skolen har liten effekt på bruken av alkohol blant norsk ungdom.

nei til alkohol

Men alkoholforebyggende tiltak kan forsvares for dem som allerede drikker mye, sier universitetslektor Henriette Kyrrestad Strøm.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det er universitetslektor Henriette Kyrrestad Strøm ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge – Nord (RKBU Nord) som står bak studien.

Hun konkluderer med at skolebaserte programmer generelt har liten til ingen effekt på å utsette ungdommers alkoholdebut. Men de kan virke bedre hos personer med høyt alkoholforbruk, presiserer hun.

Det melder Universitetet i Tromsø.

– Selv om slike program har liten eller ingen effekt på majoriteten av ungdommene, så har de en positiv effekt på dem som rapporterer høyest alkoholforbruk, sier Kyrrestad Strøm til forskning.no.

RKBU Nord fikk i 2009 oppdrag fra Helsedirektoratet om å evaluere effekten av undervisningsprogrammet «Unge og Rus» som ble startet i 2006.

Målet med den obligatoriske undervisningen er å styrke elevenes holdninger om alkoholbruk.

Men Kyrrestad Strøm fant altså at det rusforebyggende programmet har liten effekt på bruken av alkohol.

– Resultatene viste derimot at en fjerdedel av åttendeklassingene allerede hadde begynt å drikke alkohol da målingene startet. Dette kan være med å forsvare at det bør være alkoholforebyggende tiltak i ungdomsskolen, sier Strøm til forskning.no.