Hopp til innhold

Forskerne kan takke cruisebåter for slike bilder

Norsk Polarinstitutt har fått masse ny informasjon takket være den økte cruiseturismen rundt Svalbard.

Isbjørn spiser narhval

Isbjørn spiser narhval på Svalbard. En observasjon gjort av folk om bord i et cruiseskip.

Foto: Christopher King

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette er ny informasjon som forskerne kanskje aldri har sett tidligere, forteller administrerende direktør Frigg Jørgensen i Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO), en organisasjon for ekspedisjonscruiseoperatører i Arktis.

Frigg Jørgensen

Administrerende direktør i Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO), Frigg Jørgensen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

De har rapportert observasjoner av sjøpattedyr til Norsk Polarinstitutt. Blant annet har de observert isbjørn som spiser både delfin og narhval.

– Vi har også fått observasjonen av en isbjørnunge som krysset åpent hav på ryggen til isbjørnmammaen, sier Jørgensen til NRK.

AECO har i dag 25 cruiseekspedisjonsskip som er aktive rundt Svalbard. Frigg Jørgensen synes det er moro at de kan bidra til ny kunnskap om naturen i nord.

– Det er gøy at reiselivsnæringen som er rundt Svalbard kan holde øye med, og observere og rapportere om disse spennende tingene, sier hun.

Prate med gamle fiskere

Seiler i Antarktis

Ekspedisjonsleder Andreas B. Heide gjør seg klar til å seile nordover for å oppleve arktisk farvann. 3400 nautiske mil skal tilbakelegges.

Foto: Privat bilde

Fem eventyrere drar denne uka opp seilene med sikte mot Svalbard. På veien vil det unge, internasjonale mannskapet rapportere klimaendringer til Yale universitet.

Målet er å snakke med flest mulig folk langs veien som har blitt berørt av naturendringene.

– Vi skal snakke med eldre mennesker som har tilbrakt et liv ved havet og i pakt med naturen. For eksempel fiskere, jeg håper de kan si noe om hvordan de opplever klimaendringene, sier ekspedisjonsleder Andreas B. Heide til NRK.

Han håper fiskerne kan fortelle om endringer i fiskebestanden, og håndfaste endringer i naturen som de har opplevd gjennom en mannsalder.

Informasjonen de får, og som skal rapporteres til universitetet Yale, skal brukes for å ha en bredde i forskningen om klimaendringer.

– Statistikk har ikke like god effekt som en gammel fisker som har levd hele livet på havet. Man kan alltid bestride statistikk, men det er vanskeligere å bestride det en eller flere har opplevd gjennom et helt liv, sier Heide.

Arktisk «hotspot»

Også forskerne på Norsk Polarinstitutt verdsetter jobben cruisebåtene og andre, gjør.

– Vi setter stor pris på innsatsen som reiselivsnæringen gjør ved å dele observasjoner med oss, og hjelpe til med å øke kunnskapen om disse artene på Svalbard. En arktisk «hotspot» hvor endringer skjer 2–4 ganger hurtigere enn andre steder, sier Kit Kovacs, seniorforsker og seksjonsleder Biodiversitet ved instituttet, i en pressemelding.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark