Hopp til innhold

Forskere mener krigspill påvirker oss

Ved UiT–Norges arktiske universitet forsker de på krigsspill, blant annet for å se om vi blir påvirket av direkte kommandoer om å drepe andre.

Games-Call of Duty

Forskere tror at spill som «Call of Duty: Black Ops II», hvor dette bildet er hentet fra, gjør at spillerne får en høyere aksept for militære og militære aksjoner.

Foto: Uncredited / Ap

  • Hvordan spiller krigsspillene på følelsene våre?
  • Hva er det med spillene som gjør at vi opplever dem som ekte?
  • Hva er det med spillene som får oss til å tenke at det er greit drepe – også historiske og naturtro personer?
  • Har historisk inspirerte spill en innflytelse på vår forståelse av en felles fortid?

Dette er noe av det en gjeng med europeiske spillforskere diskutert ved Universitetet i Tromsø de siste dagene. Ved flere anledninger har det blitt debattert om hvor vidt krigsspill gjør spillerne aggressive eller ikke.

Pötzsch

Holger Pötzsch, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Det er lite som tyder på en mekanisk påvirkning der et medieprodukt tvinger folk til voldelige handlinger, som for eksempel å eventuelt skyte folk på en skole. Men når det er sagt, kan man tenke seg at slike spill fører til indirekte former for påvirkning, for eksempel aksept for det militæret når du utsettes for virtuelle verdener der du hele tiden er utsatt for militære uniformer, sier førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Holger Pötzsch til NRK.

Han peker blant annet på at det amerikanske Forsvaret merket økt rekruttering etter at de lanserte et dataspill der helten var fra den amerikanske hæren.

Gir et feil bilde av krig

Pötzsch forteller om barn helt ned i 10-årsalderen som blant annet spiller krigsspillet «Call of Duty: Black Ops». Og Pötzsch er blant annet bekymret over at spillene gir spillerne et helt annet inntrykk av krig enn hva som er virkeligheten.

Tilo Hartmann

Medieforsker Tilo Hartmann.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Spillene ser systematisk bort fra siviles lidelser. Ubehagelige krigshandlinger som voldtekt eller drap av barn får forholdsvis lite oppmerksomhet. Spillene legger opp til heltedyrkelse og ekstreme fiendebilder, men de viser ikke lidelsene og kostnadene krigen påfører individer og samfunn. Dermed er de med på å skape et bilde av krig som mer effektiv og renslig enn den egentlig er, sier Pötzsch til universitetets nettsider.

Mediepsykolog Tilo Hartmann mener det er mulig å gjøre krigspillene mer pedagogiske.

– Dersom spillene designes med en annen vinkel, kan det kanskje føre til at folk reflekterer mer rundt vold og krig, og slik får en bedre forståelse for slike ting, sier han til NRK.

Ved UiT – Norges arktiske universitet forsker de på krigsspill, blant annet for å se om vi blir påvirket av direkte kommandoer om å drepe andre.