Hopp til innhold

Forsker: – Trykkbølger under vann kan skade dyr på tre kilometers avstand

Forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt er svært skeptiske til Kystverkets planer om å avfyre fem tonn sprengstoff i et område hvor spekkhoggere og hval nå jakter på sild.

Spekkhogger

Spekkhoggere og andre sjøpattedyr kan bli skadet av trykkbølger forårsaket av undervannseksplosjoner hele tre kilometer unna.

Foto: NRK

Ved Gåsvær ytterst i Kvalsundet i Tromsø, skal Kystverket etter planen utføre en undervannssprengning for å fjerne ei grunne på cirka ti meters dyp. Det er nødvendig for at store cruiseskip kan gå inn i Kvalsundet og korte innseilingen til Tromsø.

Norges Miljøvernforbund har reagert kraftig på planene, og nå advarer også forskerne.

– Jeg vet ikke hva slags risikoreduserende tiltak Kystverket har igangsatt, men dersom Forsvaret skulle gjennomføre en slik operasjon ville vi rådet dem til å utsette, eller i hvert fall sørge for at vaktbåter overvåker sikkerhetssonen, slik at man sikrer at det ikke er dyr i nærheten når ladningen settes av, sier sjøpattedyrforsker Petter H. Kvadsheim ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Sprenging og mudring i område med mye hval.

Trykkbølger kan skade dyr

Forsvarets forskningsinstitutt gir råd til Forsvaret ved militærøvelser – og når det skal sprenges under vann, der man må være ekstra påpasselig for å ikke skade dyrelivet.

– Fisk og dyr hele tre kilometer unna kan få skade på hørsel og på sentralnervesystemet på grunn av trykkbølgene som skapes under vann, sier Kvadsheim.

Lekter fra sjøentreprenør Fyllingen Sjø

Fra denne lekteren fra sjøentrepenør Fyllingen Sjø skal de to siste salvene fyres av

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Utbyggingsleder Frøydis Rørtveit Stensvik i Kystverket uttalte til NRK torsdag at for å avfyre fem tonn sprengstoff, har de en sikkerhetsavstand på 500 meter.

Det er for lite, mener forskeren.

– Ved samme type sprengning har Forsvaret en sikkerhetssone på fire kilometer fra det området hvor ladningen går av. At Kystverket opererer med kun 500 meter, er veldig lite, sier Kvadsheim.

Kystverket: – Risikoreduserende tiltak

Frøydis Rørtveit Stensvik

Frøydis Rørtveit Stensvik i Kystverket sier at deres entreprenør har bred erfaring i å håndtere sprengning i svært trafikkerte områder, og mener at de har tatt nødvendige hensyn i Kvalsundet i Tromsø.

Foto: Kystverket

Sprengningen av grunnen ved Gåsvær er noe av det siste Kystverket gjør i arbeidet med å gjøre farleden gjennom Kvalsundet dypere, og det skal avfyres to sprengsalver på 2,5 tonn hver. Kystverket har engasjert konsulentfirmaet Multiconsult innenfor miljø og geoteknikk til å gi en faglig vurdering.

Kystverket mener at sikkerheten er tatt hensyn til.

– Det er satt en sikkerhetsavstand på 500 meter der hval eller sildestimer ikke skal observeres før sprengning. Det skal i tillegg avføres et skremmeskudd før salven går av. I tillegg vurderer man størrelsen på salven og måten den detoneres på i forhold til trykkbølger, sier Frøydis Rørtveit Stensvik til NRK.

– Fylkesmannen har satt spesielle krav til dere i forbindelse med sprengningene som skal gjøres ved Gåsvær. Hva får det å si hvis arbeidet må utsettes?

– En utsettelse av sprengningene ved Vestertaren vil bety at arbeidet må tas opp igjen på et senere tidspunkt. Dette vil medføre kostnader for demobilisering og mobilisering. Men Kystverket planlegger å fullføre arbeidet som er i gang med de forholdsregler og risikoreduserende tiltak som må iverksettes, sier Stensvik.

Lekter fra sjøentreprenør Fyllingen Sjø

Fra denne lekteren fra sjøentrepenør Fyllingen Sjø skal de to siste salvene fyres av

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark