NRK Meny
Normal

Forkaster ikke innstillinga

Regjeringa skal jobbe videre med Kystfiskeutvalgets innstilling.

Fiskeriminister Helga Pedersen, seniorrådgiver Richard Pedersen og Carsten Smith
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Regjeringen skal nå likevel jobbe videre med Kystfiskeutvalget. Det første som skjer er at Sametinget skal konsulteres.

En irritert Egil Olli (Ap) ber om ordet.

Egil Olli og Sametinget skal nå konsulteres i saken.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vårt utgangspunkt er at sjøsamene har rettigheter ut fra tradisjonell bruk og urfolksretten, og må få lovfestet disse, sier sametingspresident Egil Olli.

– Har rettigheter

Olli er dermed uenig med tidligere fiskeriminister Helga Pedersen.

– Folket har historiske rettigheter langs fjorder og langs kysten. Utvalgets utredning er jo veldig klar på at det fins både urfolksrettigheter og historiske rettigheter, slik at de som har bodd der og bor der, har rettigheter, mener Olli.

Det vakte oppsikt da Helga Pedersen på sin siste dag som fiskeriminister avviste Kystfiskeuvalgets konklusjon om fjordfolkets historiske rettigheter til fiske. Etter å ha blitt satt utenfor kvotesystemet i praksis i begynnelsen av 1990-årene følte mange kyst- og fjordfiskere seg rettsløse.

Kystfiskeutvalget mente de uavhengig av dagens fiskerireguleringer har egne rettigheter til å kunne livnære seg av fiske. Når Fiskeridepartementets mektige jurister kommer til motsatt konklusjon, mente mange utvalget ble forkastet.

Vil jobbe videre

Men statssekretær Raimo Valle i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier det jobbes videre med saken, og det første som skjer er at det blir konsultasjoner mellom Sametinget og fiskeridepartementet når den ny fiskeriministeren er på plass, kanskje alt i statsråd på fredag.

– Regjeringen kommer til å jobbe videre med Kystfiskeutvalget, som vi har slått fast i den nye regjeringsplattformen.

– Så konklusjonen om at det ikke finnes historiske rettigheter i fjordene er ikke noen endelig konklusjon i regjeringen?

– Jeg har ingen kommentar til det som er regjeringens konsultasjonsgrunnlag, sier Valle.

Raimo Valle

Statssekretær Raimo Valle.

Foto: Marit Laila Anti

– Enighet i partiet

Tross uenigheten i eget parti tror Olli konsultasjonene med Fiskeridepartementet vil føre fram. Og han er klar på at forhandlingsgrunnlaget er at det finnes egne rettigheter i fjordene.

– Ut fra det skal vi jobbe for å finne praktiske løsninger slik at man får ressursene tilbake til folkene der, og ha sitt levebrød der. Jeg regner med at det fortsatt er en enighet om det i partiet, sier Olli.