Hopp til innhold

Foreldre shopper skoler

Fortvilte foreldre i Troms shopper skoler for barna sine.

Nadia og Siv Kofoed

Siv og Nadia Kofoed

Foto: Kristine Østvold / NRK

Foreldre med barn som trenger spesialundervisning ”shopper” skoler. Det skjer når ungene ikke får den hjelpa de har krav på etter loven.

Det er kommunene som er ansvarlige og eier skolene, men svært mange av dem bryter lova som skal sikre barn og unge spesialundervisning. Det viste tilsyn både lokalt og nasjonalt.

13 åring byttet skole

Nadia Kofoed Hakmi fra Tromsø er 13 år. Hun har ADHD og måtte flytte til en annen skolekrets og bytte skole for å få den hjelpa hun trengte. Hun og familien har valgt å stå åpent fram om problemene de møter.

- Det var ikke akkurat så veldig artig å flytte da. Jeg tenker at når man ikke får den hjelpa man trenger, da er det ikke så inderlig lett.

I dag har Nadia det lettere i skolehverdagen og får stort sett den hjelpa hun trenger.

En kamp for foreldre

I 80 prosent av tilfellene er ADHD arvelig. For kort tid siden fikk også moren til Nadia, Siv Kofoed, diagnosen ADHD.

Hun orker ikke å la seg intervju inne på skolen fordi det vekker dårlige minner fra egen skolehverdag og ikke minst det de har opplevd nå med Nadia.

- Dette har vært en kamp. Men når du ser at barnet ditt ikke får den hjelpa hun trenger og kommer skrikende hjem nesten hver dag så må noe gjøres.

Kofoed kan fortelle at de først ikke ble hørt når de ba om å få Nadia utredet. Selv var de sikker på at hun hadde en ADHD diagnose. Når Nadia endelig fikk diagnosen ble hun ikke trodd og hjelpa uteble fortsatt.

- Når vi møtte denne holdningen var det bare en ting å gjøre og det var å flytte til en annen skole. Det gikk fort og nå føler vi at Nadia får hjelp, selv om vi mener det fortsatt er en veg å gå.

Ikke alene

Flere kilder NRK har snakket med sier at foreldre flytter ungene sine til skoler de vet har mulighet til å gi dem den undervisninga de har behov for og krav på.

Leder i ADHD foreninga i Troms, Marianne Hofstra, sier at dette er vanlig blant hennes medlemmer.

- Det de forteller til oss er at de ikke får den hjelpa de har krav på i skoleverket. De prøver å få lærere og administrasjonen til å fatte at barna trenger spesialundervisning og egen individuell opplæringsplan. Og det er veldig vanskelig ser det ut for.

Vi ser også at foreldre er så fortvilt at de shopper skoler. De finner ut hvilke skoler som kan gi barna den hjelpa de trenger, som har nok ressursene både økonomisk og menneskelig.

Video nsps_upload_2009_4_29_10_4_36_4199.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Intervju med Marianne Hofstra

Flere nyheter fra Troms og Finnmark