NRK Meny
Normal

Forbud mot droner

Sammenslutningen for arktiske ekspedisjonsskip – AECO – forbyr sine reisende å bruke medbrakte droner på turer i Arktis. Det skriver NTB.

Droner i Frankrike

Turoperatører som seiler med turister i arktiske farvann, vil ikke at passasjerene skal bruke droner for å komme nærmere naturopplevelser.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Vi ønsker ikke at gjester skal bruke droner i forsøk på å komme nærmere opplevelser med den risikoen det betyr for forstyrrelse av dyr, fugler og andre reisende, sier administrerende direktør Frigg Jørgensen i AECO til NTB.

Stadig flere droner

Arktiske Bikkepunkt

Turoperatørene mener man skal oppleve stillhet, ro og uberørt natur når man kommer til Arktis. Summende droner hører ikke hjemme der.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Droner, det vil si små fjernstyrte flymaskiner, ofte med kamera, er blitt mer og mer populære de siste årene. Mange har skaffet seg slike, både til hobbybruk og i næringssammenheng.

De arktiske turoperatørene vil nå ikke tillate slike farkoster om bord på sine skip. I tillegg til at flymaskinene kan forstyrre dyrelivet i Arktis, er man også redd for at dronene skal ende opp som søppel i uberørte områder, skriver NTB.

I Arktis skal man oppleve stillhet og ro

Reisende i Arktis skal ha gleden av å oppleve unik natur, dyreliv, uberørthet og stillhet, framholder AECO.

Forbudet vil omfatte de aller fleste operatørene som har ekspedisjonsreiser til Svalbard, Grønland, Canada, nasjonalparken «Russian Arctic» og Jan Mayen. (©NTB)