NRK Meny
Normal

Forbrytelsen vises frem

I dag gjennomgås åstedsrapport og obduksjonsrapporter. De grufulle detaljene for de tre drapene dokumenteres.

Førstestatsadvokat Ole B. Sæverud med detaljert rapport om drapene

Førstestatsadvokat Ole B. Sæverud med en av de detaljerte rapport om drapene som legges frem i dag. Til sammen 90 sider med bilder, beskrivelser og detaljer.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

I Nord-Troms Tingrett går nå tredje dag av rettssaken mot en 39-årig mann som er tiltalt for tre drap i Tromsø i mars .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag legges obduksjonsrapporten frem, og retten vil få se selv hvor grusomt de tre ble tatt av dage. Ifølge tiltalen ble de drept med svært mange knivstikk.

Tiltalte har bedt om å slippe å være til stede når bildene vises frem, og fikk dette innvilget.

Gjennomgang av åstedet

Det første vitnet er en politiførstebetjent som gikk gjennom åstedet dagen etter drapene. De har gått gjennom og analysert blodsporene, som særlig finnes i hovedboligen.

Både på ei soveromsdør og ei badstudør finnes spor etter at en hånd har tatt tak i håndtaket og åpnet døra.

– For meg virket det som tiltalte har gått gjennom huset: Sjekket kjøkkenet, sjekket soverommet, sjekket badet. For å se hva som var der, sa betjenten.

Fra i går vet vi at tiltalte hadde seg fore å drepe fem personer .

– Med villskap

Villskap er et dekkende begrep for dette

Overlege Lars Uhlin-Hansen ved patologisk avdeling ved UNN, som utførte obduksjonene

En stor del av dagen har gått med til å gå gjennom obduksjonsrapportene etter de avdøde. Overlege Lars Uhlin-Hansen ved patologisk avdeling gikk gjennom sår for sår i detalj, og forklarte hvor hardt, hvor dypt og hvilken retning stikket var påført.

– Ut i fra dybden av sårene, antallet og hvordan de ser ut, er mitt inntrykk at de ble påført i villskap, sa overlegen.

Livet etter drapene

Mot slutten av dagen fortalte Linda Anett Hansens far om hvordan det hadde vært for hans familie da de fikk vite om drapene, og tiden etterpå. Det var en sorgtung, sterk og klar uttalelse. Han kommenterte også tiltaltes opptreden i rettssalen.

– Jeg har sett tiltalte under hele rettssaken, og har ikke sett en eneste gang tegn på anger. Tvert i mot har han opptrådt på en måte som virker kalkulert og beregnende, og det er provoserende, sa han med blikket uvikelig naglet til tiltalte.

Under farens sjeleskjærende beretninger satt tiltalte tilsynelatende upåvirket og så ned i bordplata, to meter unna sitt drapsoffers far.

Vi skulle også hørt andre pårørende i dag, men etter at de krevende rapportene om blodanalyse og obduksjon ble lagt frem ønsket de å fremføre dette senere, og vil sannsynligvis gjøre det på onsdag.

Vi følger saken fortløpende fra rettssalen.

Politiførstebetjent Pål Moe (t.v.) og professor i rettsmedisin Lars Uhlin Hansen

Politiførstebetjent Pål Moe (t.v.) og professor i rettsmedisin Lars Uhlin Hansen presenterer begge detaljer fra åstedsgranskning og obduksjon i dag.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK