Forbereder seg på oljekatastrofe på Svalbard

Aldri før har det vært en større oljevernøvelse på Svalbard, og med den økte skipstrafikken har risikoen for et oljeutslipp aldri vært større.

Øvelse på Svalbard

En tenkt oljelekkasje fra OV «Bøkfjord» vare scenarioet for oljevernøvelsen på Svalbard.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Det verst tenkelige scenarioet må være oljeutslipp fra et cruisefartøy som har gått på grunn. Da må vi evakuere flere tusen passasjerer, samtidig som vi må stoppe oljeutslippet. Da må alle involverte trekke i samme retning, sier Ola Jordheim, senioringeniør i Kystverket.

De har regien for den største oljevernøvelsen på Svalbard noensinne. Og behovet for en slik øvelse har aldri vært større.

Mindre is i området rundt Svalbard, vil åpne før økt skipstrafikk rundt øysamfunnet. Dermed vil også risikoen for et oljeutslipp i de sårbare områdene øke.

Flere involverte

Mange etater var involverte i øvelsen. Ikke alle er i Svalbard-området på daglig basis, men de fleste kan komme til på kort varsel, hevder Kystverket.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Men oljevern rundt Svalbard gir også nye utfordringer.

– Et uvanlig element er jo at vi må ha isbjørnvakt, sier Jordheim.

Aksjonslederrepresentant i Kystverket, Rune Bergstrøm, forteller at den grunne kystlinjen gjør det vanskelig å frakte tungt utstyr til land.

– Vi har heller ikke mobildekning, så vi er avhengige av å koble oss på Sysselmannens systemer, men de er jo her uansett, så det skal ikke være et problem, sier han.

– Når det gjelder utstyret, må vi se på om vi har lettere utstyr, eller andre måter å få det nødvendige utstyret i land.

Øvelsen skal evalueres på torsdag.