NRK Meny
Normal

Forbereder seg på en tøff påkjenning

Det blir en tøff påkjenning å skulle følge rettssaken mot Anders Behring Breivik, sier AUFere som opplevde terroren på Utøya.

Rettssal tromsø

Harald Tore Roaldsen, Tingsrettsdommer og koordinator for 22/7-saken i Nord-Troms tingrett, i salen der berørte fra Troms kan følge rettssaken.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Trond Agnar Eilifsen

Trond Agnar Eilifsen

Foto: AUF

– Selv om man får alle slags gode tips fra psykologer og rettsvesen om hva som kommer, er vi ikke helt forberedt på hva som vil bli sagt, sier Trond Agnar Eilifsen.

Han overlevde selv terrorangrepet på Utøya, og var leder for Troms AUF i fjor.

I rettssal 8 i Tromsø skal rettssaken overføres direkte, slik at berørte av terroren skal følge tiltaltes forklaring, vitneforklaringer og øvrig bevisførsel.

Denne overføringa er bare åpen for de fornærmede ungdommene, etterlatte og bistandsadvokater. Det er et av 17 steder i landet hvor berørte kan følge overføringen fra tingretten i Oslo.

Eneste presserom utenom Oslo

Nord Troms tingrett i Tromsø er det eneste stedet utenom Oslo hvor pressen kan følge rettssaken direkte.

Presserom

Presserommet i Nord-Troms tingrett har plass til 26 journalister.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Vi mener at det er viktig å legge til rette for at pressen får gode arbeidsforhold. Terroren rammet hele landet, og det er naturlig å legge til rette for at også lokal presse kan dekke saken med lokal forankring.

26 akkrediterte journalister kan følge den samme sendingen som de berørte, men sitter i et eget rom. Flesteparten kommer fra mediebedrifter i Troms, men også noen svenske journalister som ikke fikk plass i Oslo har fått plass her.

Usikker hvor mye han vil følge

Eilifsen skal være i retten når den ti uker lange rettssaken mot Anders Behring Breivik starter mandag, men er ikke sikker på hvor mye av den han vil følge.

Brage Sollund

Brage Sollund

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg kommer til å kjenne på dagsformen hvor mye jeg ønsker å høre av tiltaltes forklaring. Utover i mai vil jeg følge med når det kommer mer om Utøya og spesielt om de jeg kjente som mistet livet, sier han.

Vil leve normalt

Brage Sollund som også overlevde Utøya vil møte opp når rettssaken starter. Han er opptatt av at han ikke blir så oppslukt av rettssaken at han ikke får med seg andre viktige deler av livet sitt.

– Jeg vil leve så normalt som mulig. Både gå på jobb, trene, være med venner, familie og kjæreste. men selvfølgelig vil rettssaken prege store deler av livet mitt, sier Sollund.

LES OGSÅ: NRKs ressurser for foreldre og barn under rettssaken mot Breivik

LES OGSÅ: Etterforskarane jobbar på spreng før rettssaka