NRK Meny
Normal

For gamle klimadata

Nå vil Arktisk Råd ha ny situasjonsrapport om havisen i nord.

KV Svalbard

Winter takket blant annet Kystvakta for bruken av KV Svalbard under flere forskningstokt i isen.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Nå vil Arktisk Råd ha ny situasjonsrapport om havisen i nord.

Fire år gamle data fra klimarapport om Arktis er allerede foreldet. Arktisk Råd ønsker nå derfor en ny situasjonsrapport om havisen i nord.

- Det internasjonale polaråret, IPY , har for lengst dokumentert sin berettigelse. Våre data er allerede i aktiv bruk. Vi ser for eksempel at Barentshavet får mindre havis om vinteren og etter hvert kan bli isfritt, sa direktør Jan Gunnar Winther på Norsk Polarinstitutt under Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø.

Arktisk Råd ønsker nå å legge fram en ny rapport om situasjonen i nordområdene, ettersom ACIA-rapporten om klimaendringer i Arktis som kom i 2004, allerede er utdatert.

Dramatisk endret

Det er særlig på området som gjelder havis at forskernes data og forutsigelser er dramatisk endret.

Winther nevnte blant annet ekspedisjonen der seil- og ekspedisjonsskipet ”Tara” lot seg fryse inn i isen for å følge samme rute som Fritjof Nansen gjennom isen. De brukte 16 måneder på samme reise som tok Nansen tre år. Det sier noe om økt bevegelse og endringer i isen i rundt Nordpolen.

Lenke: Tara-ekspedisjonen

- Men vi må ikke glemme at polaråret har vært bi-polart, og at store og viktige resultater fra Antarktis også må inn i det internasjonale samarbeidet, avsluttet Winther, som selv ledet den store Antarktis-traversen i fjor vinter.

Les også: Alarmerende endringer

Les også: Vil ha bedre miljøvern i Arktis

Les også: Har ikke penger til forskning