Hopp til innhold

Spaniapensjonist Wivi har ikke råd til å flytte hjem til Tromsø

Prisene på boligmarkedet i Tromsø skremmer ikke bare unge studenter som vil ta utdanning her. Pensjonist Wivi Haugland ønsker å flytte hjem til Tromsø etter 9 år i Spania, men det blir for dyrt.

Wivi Haugland

Spaniapensjonist Wivi Haugland synes prisnivået på boliger i Tromsø er helt vanvittig.

Foto: Privat

– Jeg hadde et ønske om å finne meg ei lita treroms leilighet i Tromsø, byen jeg har tilbrakt mesteparten av livet mitt i, og hvor jeg har familie og gode venner, forteller Wivi Haugland til NRK.

– Et vanvittig prisnivå

Hun fikk overtatt sin avdøde mors andel i det lokale boligbyggelaget, og mente hun stilte sterkt med et veldig lavt andelsnummer.

Men etter å ha søkt på nettstedet Finn.no daglig i et halvt år ga hun opp. Ett var at hun tapte mye egenkapital på salg av hus i Spania, men prisene i hjembyen i Norge er uansett slik at hun bare måtte glemme Tromsø.

– Prisnivået er helt vanvittig, for å si det folkelig, sier hun.

Velger Fredrikstad

For henne ble løsningen et hus i Fredrikstad i Østfold. Her fikk hun tak i en nesten ny treromsleilighet for 1,7 millioner kroner.

– Svært god standard med parkett på alle gulv, flislagt bad med gulvvarme, varmepumpe, sentralstøvsuger og alt jeg kan trenge, sier Haugland.

– Leiligheta ligger nydelig til med nærhet til Glomma og byen.

– Hva får man i Tromsø for tilsvarende pris, spør hun.

Wivi Haugland har gjennom livet bodd på mange forskjellige steder.

– Jeg er tilpasningsdyktig og gleder meg til å flytte til vakre Fredrikstad. Det er likevel en smule bittert at jeg ikke kan bo i hjembyen min, den var jo førstevalget.

– Kun sentrum av Oslo dyrere enn Tromsø

Haugland tenker mye på dem som er unge og skal etablere seg i Tromsø for første gang.

Espen Sirnes

– Bare sentrum av Oslo er dyrere enn Tromsø, sier Førsteamanuensis Espen Sirnes på Handelshøgskolen ved UiT/ Norges Arktiske Universitet.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

– Hva i all verden gjør de, om de ikke har familie som kan betale dem inn i markedet?

Førsteamanuensis Espen Sirnes ved Handelshøgskolen, UiT/Norges Arktiske Universitet forsterker Hauglands opplevelse.

– Bare sentrum av Oslo er dyrere enn Tromsø, sier han til NRK.

Selv om flere hundre leiligheter nå er under planlegging og bygging vil det ta flere år før presset avtar og prisene går ned, er hans teori.

– Markedet i Tromsø er vanskelig for de fleste

– Hvem er det vanskeligst for, enslige eller familier?

– Det er vanskelig for de fleste, repliserer Sirnes.

– Kan det da være smartere å leie framfor å eie?

– Det må vurderes, men skattemessig er det jo mer gunstig å eie. Når boligprisene er høye, skjer det samme med leieprisene. Prognosene for befolkningsutviklinga i Tromsø tilsier at det i hvert fall går 4 – 5 år før situasjonen endres. Prisene vil ikke stige like mye de neste årene, men noen nedgang har Espen Sirnes ikke tro på.

Tromsø øker mest

Statistikken viser en prisutvikling de siste tolv månedene på litt i overkant av 11 prosent, som gjør Tromsø til den byen i landet med sterkest vekst. De siste tallene fra august viser at Tromsø fremdeles er byen med høyest vekst i denne perioden, med over 12 prosent.

– Det er en utvikling som er i overkant av hva man kan ønske seg, bortsett fra dem som skal selge akkurat nå. Tromsø har akkurat hentet seg inn etter finanskrisen, og trykket på landsdelen er stort, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Etter Tromsø følger Oslo med 0,5 prosent og Bergen med 0,4 prosents vekst.

Mange byggeprosjekter i Stavanger-regionen har gjort denne til en av de svakeste i prisutviklingen.

Tomasjordnes

Bydelen Tomasjordnes på fastlandet i Tromsø er blant områdene som opplever at boligprisene stiger.

Foto: Tore Meek / NRK

Studenter leier ut

Eiendomsmeglere i Tromsø registrerer også at foreldre i større grad enn før kjøper leiligheter til barna når de skal studere.

Nå kjøper de gjerne treroms heller enn toroms, som de gjorde tidligere. På den måten kan ett av soverommene leies videre ut til en medstudent.

Også Tromsø kommune merker endringene. Byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, sier at det ikke lenger bare er de som sliter med rus, enslige forsørgere og flyktninger som sliter på boligmarkedet.

– Det er også flere og flere vanlige familier som ikke har råd til å ta seg lån for å kjøpe bolig. Da er det mange som kommer til boligkontoret i Tromsø for å søke om kommunal utleiebolig. Vi har ikke nok boliger til å møte etterspørselen, og har en lang venteliste, sier Kanestrøm.

Boligpolitisk plan

Kanestrøm sier at kommunen jobber med en boligpolitisk plan som skal handle om hvordan kommunen kan skaffe nok og riktige boliger i Tromsø.

– Vi trenger flere boliger i Tromsø, ikke minst flere mindre rimelige boliger som folk har råd til. Vi har også god dialog med utbyggere og prøver å få dem til å bygge mindre og rimeligere enheter, sier byråden.

Prisene nesten doblet på 10 år

Endringen i Tromsø de siste 10 årene har vært på 87,14 prosent, noe som ikke er spesielt mye i forhold til de andre store byene. Dette viser at boligprisene har steget mye på svært kort tid i ishavsbyen.

Også Bodø opplever kraftig prisstigning. Bodø har hatt den nest største endringen de siste ti årene av de store byene, med 96,7 prosent.

Bare Stavanger har høyere med 141,62 prosent.