Folkevandring lager sår i naturen: – Er vel et større problem at folk sitter hjemme

Jannike Esaiassen og Stina Olsen bruker ofte naturen som treningsstudio, og de er langt fra alene. Mange steder i Nord-Norge slites naturen i vårt jag etter helsegevinst, og nå går debatten om ansvaret.

Jannike Esaiassen og Stina Olsen

SETTER FOLKEHELSA FØRST: På vei opp til Fjellheisen under Fløyfjellet har kommunen bygget sherpatrapp. Jannike Esaiassen og Stina Olsen ser likevel at det er mye slitasje i naturen andre steder i løypa.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Opp til flere meter brede stier er fasit i den nordnorske naturen – for eksempel på det populære Fløyfjellet i Tromsø, der Jannike Esaiassen og Stina Olsen denne uka var på treningstur.

– Slitte stier er jo et tegn på at folk liker å komme seg ut på tur. Hva er bedre enn det? Og så må man heller ta litt hensyn og skifte på turløypene, sier Stina Olsen til NRK.

Men noen er skeptiske til at stiene på steder som Tromsø, Keiservarden i Bodø og – ikke minst – Lofoten, blir stadig bredere.

Debatten om slitasje har denne uka gått på Facebook-siden til det populære fjellvandringstilbudet «Ti på topp».

Åshild Strømmesen

TAR EN TIME OUT: Åshild Strømmesen, som leder utviklingslaget i Brensholmen og Sommarøy på yttersida av Kvaløya i Tromsø har gitt beskjed til Bedriftsidretten om at de ikke vil være med på neste års 10 på Topp i Tromsø.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Vil ikke delta

I Tromsø har Brensholmen/Sommarøya utviklingslag, etter samtaler med lokale grunneiere, gitt beskjed til Ti på topp om at de ikke vil være med neste år.

Årsaken er både å beskytte beitedyr, og å skåne naturen fra slitasje:

– Vi ser hva som har skjedd i Lofoten, og vi ønsker ikke å komme dit, sier Åshild Strømmesen, som leder utviklingslaget.

– I bygdene ut hos oss er det et sterkt ønske om at vi tar en «time out», og så får vi vurdere dette. Vi trenger å få tilrettelagt stiene slik at vi unngår de dype sårene som vi ser nå.

Ti på topp ble første gang satt i gang i Harstad i 2002, og har siden spredt seg. Hvert år er det et utvalg fjellruter som man kan gå og krysse av, og i år er det over 1900 deltagere bare i Tromsø.

Selv om svært mange går på tur uten å delta i Ti på topp, ble spørsmålet reist på Facebook. Hva gjør Ti på topp for å ta vare på naturen?

Ole Morten Ekanger

JOBBER MED LØSNINGER: 10 på Topp arrangeres av Bedriftsidretten. Ole Morten Ekanger, daglig leder i Troms og Finnmark Bedriftsidrettskrets forteller at de jobber med løsninger for slitasjen i naturen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Ser på løsninger

Det er Bedriftsidretten som arrangerer Ti på topp i Tromsø. Ole Morten Ekanger, daglig leder i Troms og Finnmark Bedriftsidrettskrets forteller at det har vært møter med Tromsø kommune og friluftsrådet om løsninger, og det er bygget broer i terrenget, og kloppet.

Ekanger sier at det fortsatt er en krevende oppgave å finne løsninger:

– Man må prøve å få til en gylden middelvei, som både grunneierne, kommunen og byens befolkning synes er en god og holdbar løsning.

På Fløyfjellet mener de to turdamene at folkehelsa veier tyngst:

– Det har vært kritikk slitasjen på Ti på topp-rutene, men de er flinke på å skifte ruter når det blir store belastninger i ett område. Jeg tenker at det største problemet er kanskje at folk blir sittende hjemme, sier Jannike Esaiassen.