Folkefest da nybutikken åpnet - nå avlyser forsker butikkdøden

Da det åpnet en ny lokalbutikk i Tranøy kommune på Sør-Senja førte dette til en folkefest for lokalsamfunnet.

butikkåpning tranøy
Foto: arild moe / nrk

– En butikk som dette er navet i samfunnet. Man kunne vel ikke tenek seg et lokalsamfunn uten butikk, sier Odd-Arne Andreassen, ordfører i Tranøy kommune på Sør-Senja.

Han var en av de mange som deltok da den nye lokalbutikken i kommunen åpnet denne uka. Til stede var også flere av de mellom rundt 700 innbyggerne i bygda og barnehagen som underholdt med sang.

– Dette er en fantastisk dag. Vi har allerede diskutert hvor vi skal plassere statuen av kjøpmann Jostein Edvardsen, sier bygdepatriot Helge N. Nilssen.

Staselig åpning av ny butikk

Kjøpmannen selv viser gjerne fram rommet, som gjør at han hat fått innovasjonsstøtte til å bygge den nye butikken.

– Dette er et servicerom med dusj og toalett som kan brukes av turister og hyttefolk, sier Jostein Edvardsen.

Utkant-Norge har opplevd en dramatisk butikkdød de siste par tiårene. I Tranøy kommune var det tidligere 17 butikker, i dag er det to.

– Det ville vært en tragedie for Sør-Senja og Tranøy kommune om vi ikke skulle ha et skikkelig servicetilbud både på post, bank og drivstoff, sier kjøpmannen.

Handelsanalytiker Per Gunnar Rasmussen har jobbet med dagligvarebransjen i det offentlige Merkurprogrammet i mange år. Nå avlyser han nesten butikkdøden.

– De fleste stedene en butikk legges ned, så samler bygda seg, eller det kommer en ny kjøpmann som driver videre. Derfor har avgangen vært relativt liten de siste årene. Vi trenger disse butikkene i dag, sier Rasmussen.