Hopp til innhold

Følger hvalene på direkten: – Unikt i internasjonal sammenheng

Et avansert sporingssystem gjør det mulig å følge med på hvalens bevegelser i Barentshavet. Forskningsprosjektet har vakt enorm interesse internasjonalt, og flere aktører drar stor nytte av det.

Knølhval IKKE GJENBRUK

Forskerne har festet satellittsendere på hvalene, slik at de kan følges på ferden sørover.

Foto: Audun Rikardsen

– Hvalturismen er kjempeviktig for reiselivsnæringa, så det er helt genialt at vi nå kan følge hvalen direkte, sier Chris Hudson, reiselivssjef i Tromsø.

En gruppe forskere har i løpet av høsten merket satellittsendere på hval slik at de kan følges direkte på ferden fra Barentshavet og sørover.

Hensikten er blant annet økt kunnskap om hvalens vandring.

– Kan planlegge turismen bedre

Hvalene vil på et tidspunkt trekke sørover, fra Barentshavet og videre til paringsområdene i tropiske farvann. Hvert år er det derfor knyttet stor spenning til hvorvidt hvalen stopper innom norskekysten eller ikke.

De siste årene har hvalturismen hatt betydelig vekst, og har tiltrukket tusenvis av turister.

– Dette vil gi oss større forutsigbarhet, og gjør det enklere for oss å planlegge slik at vi kan levere høy kvalitet til turistene som kommer, sier Hudson.

Chris Hudson, reiselivssjef Visit Tromsø

Reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson er positiv til det nye forskningsprosjektet, og mener turistnæringa kan dra stor nytte av det.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

Det er nemlig forekomsten av sild som vil være avgjørende for om hvalen stopper innom norskekysten på tur nedover til Karibien.

Hvalene fungerer derfor også som effektive «forskingsassistenter» som til enhver tid gir en indikasjon på hvor silden oppholder seg.

Her kan du følge ferden til hvalene.

– Vil gjøre forskning tilgjengelig for folk flest

– Det er en litt ny måte å drive forskning på, og det skaper forventning og spenning, sier professor i arktisk og marin biologi ved UiT, Audun Rikardsen.

Han leder prosjektet, som er et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet og Havforskningsinstituttet.

I tillegg til å lære mer om hvalens bevegelser og bidra til en mer kunnskapsbasert turisme, ønsker Rikardsen også at forskningen skal spres til folk generelt.

– Derfor har vi offentliggjort sporingssystemet. Nå kan hvem som helst følge med på hvalens bevegelser fra dag til dag. Det blir litt som sakte-TV.

Knølhvalens vandring

Ved hjelp av sporingssystemet kan man følge hvalenes bevegelsesmønster.

Svært populært

Sporingssystemet har vist seg å være svært populær, og ifølge Rikardsen får forskergruppa mange henvendelser.

– Vi merker at det er stor trafikk på nettsiden vår, så det er tydelig at det er mange som er interessert i å følge med på hvor hvalen beveger seg.

– Det bygger jo også opp en spenning, sier Rikardsen, som innrømmer at han selv er innom sporingssystemet flere ganger om dagen.

Forskningsprosjektet har også vakt stor internasjonal interesse.

– Dette prosjektet er unikt, også i internasjonal sammenheng. Interessen for hvalfenomenet vi har opplevd i Troms de siste årene har jo eksplodert internasjonalt, og både turister, forskere og store TV-selskaper har vist interesse.

Rikardsen er spent på om det blir et hvaleventyr i år også.

Hvalforsker Audun Rikardsen

– Vi vil gjøre forskningen tilgjengelig for folk flest, derfor offentliggjorde vi sporingssystemet, sier leder av prosjektet, Audun Rikardsen.

Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK

– Det er usikkert om silden og hvalene kan trekke inn i fjordene i Troms denne vinteren. De merkede knølhvalene kan være med på å gi en indikasjon på det, sier han og legger til;

– Det unike er at her kan folk selv kunne være med å forutse hva som kommer til å følge med de merkede knølhvalene de neste ukene.