NRK Meny
Normal

Føler seg truet av nærgående elg

Over lang tid har ei elgku holdt til rundt et boligområde på Finnsnes. Innbyggerne føler seg truet av den ville gjesten.

Elg på veien

Hver vinter trekker elgen gjennom Finnsnes. Her fra 2014.

Foto: Arild Moe / NRK

– Rett før jul opplevde jeg at hun sto bare en meter fra garasjen, med to kalver, da blir du litt utrygg. Særlig når du hører at hun har opptrådt aggressivt bare noen dager i forvegen, det forteller Arild Sørensen.

På vegne av seg selv og flere naboer har han tatt kontakt med Lenvik kommune for å få fjernet elgene før det skjer noe alvorlig.

– Det er jo fullt av småunger her. Kommer de ut for elgen, er det vanskelig å si hva som kan skje, sier Sørensen.

Hver vinter trekker over 100 elg gjennom Finnsnes. Også i fjor skapte det utfordringer. Den aktuelle elgkua skal ha holdt til i området i flere år.

– Normalt sett er ikke elgen farlig, den står ikke på lur, klar for å skremme folk. Men blir den trengt opp i et hjørne, kan den gå til skinnangrep i første omgang, før den eventuelt går til angrep med å slå med beina, forteller fagkonsulent i Lenvik kommune, Svein Georg Hove.

Ettersøksringen er for tiden ute for å holde elgene i kommunen under oppsyn.

– Tilbakemeldingen vi har fått fra dem går ut på at ingen elg har vært aggressiv. Vi har dyrene under oppsyn hele tiden, og vurderer situasjonen kontinuerlig.

På Finnsnes sliter de med elg som skaper frykt i boligområdene.

Bli med da Ettersøksringen prøvde å jage vekk elg på Finnsnes i 2014.