NRK Meny
Normal

Føler seg massivt fordømt – trakk seg og forlot salen

Bente Haug (Ap) var tydelig skuffet over egne partifeller, etter det hun mener er en massiv fordømmelse. – Ikke til å leve med, sa hun fra talerstolen før hun forlot Ap-møtet.

Taler under nominasjonsmøtet

SKUFFET: Bente Haug var tydelig skuffet over sine partifeller, og trakk seg derfor fra nominasjonslista og forlot nominasjonsmøtet.

Foto: Stian Strøm

Det var knyttet store forventninger til hvor på nominasjonslista Finnmark Arbeiderparti skulle få plass til Bente Haug til fylkestingsvalget neste år. Søndag formiddag skulle dette avgjøres under partiets nominasjonsmøte i Vadsø.

Konflikten som har pågått det siste halvåret, mellom Haug og tidligere partikollega Grethe Ernø Johansen, hadde på forhånd splittet lokallag i synet på om Bente Haug var rett person som varaordførerkandidat til fylkestinget.

Rune Sjåstad og Bente Haug

FØR MØTET: Det var god stemning før nominasjonsmøtet startet. Her Runar Sjåstad og Bente Haug.

Foto: Stian Strøm

Mens nominasjonskomiteen forslo Bente Haug som varaordførerrepresentant, hadde flere av lokallagene satt henne langt ned på sine forslag til nominasjonslisten.

Nåværende fylkesordfører Runar Sjåstad fra Vadsø sto øverst på lista, og ble som forventet gitt fornyet tillit ved akklamasjon. Uenigheten i partiet gjorde at det derimot var knyttet stor spenning til hvem som skulle ta plassen bak Sjåstad. Slaget sto mellom Bente Haug fra Alta, som ble foreslått av lokallaget i Vardø, og Ragnhild Vassvik fra Karasjok, som ble foreslått av nominasjonskomiteen.

LES OGSÅ: Skvisa fylkespolitiker får full støtte
LES OGSÅ: Skjøvet ut i kulden

Tapte Varaordførerkandidatet

Da stemmene var talt opp viste tallene at Ragnhild Vassvik vant med 42 mot 21 stemmer - en stemte blankt. Vassvik, som satt bakerst i salen sammen med Bente Haug, mottok stående applaus. Haug tok tapet med fatning og ga Vassvik en klem.

Bente Haugs neste mulighet var å komme inn på 8.plass på listen. I mellomtiden ble det avstemning om tredje- og femte-plassen, der Geir Ove Bakken fra Alta og Ulf Ballo fra Tana vant duellene med klar margin.

(Saken fortsetter under bildet)

Opptelling nominasjon

OPPTELLING: Ragnhild Vassvik fra Karasjok, vant duellen om varaordførerkandidatet.

Foto: Stian Strøm

LES OGSÅ: Melder seg ut av partiet

Trakk sitt kandidatur

Før avstemningen i det hele tatt kom i gang om 8.plassen, hadde Aina Borch som nylig ble valgt til Porsangers ordførerkandidat, trakk sitt kandidatur fordi hun så det som vanskelig å prioritere jobb med både lokalpolitikk og fylkespolitikk. Flere av lokallagene ville nemlig ha henne på denne plassen.

Bente Haug, som til nå i nominasjonsmøtet hadde holdt seg rolig bakerst i salen, reiste seg og ba om ordet, noe hun fikk. Salen ble helt stille, og kun lyden av Bente Haugs sko mot det harde gulvet, på vei opp til talerstolen kunne høres.

- Nominasjonsmøtes dirigenter. Først vil jeg benytte anledning til å takke de 21 som stemte på meg på 2.plass. Det var mer enn jeg hadde forventet med

– den massive fordømmelsen som en del av partikameratene har stått for i denne prosessen er ikke til å leve med for noen. Ikke for meg engang – takk.

Bente Haug, Alta Arbeiderparti

utgangspunktet i dette nominasjonsmøtet. Jeg stiller meg ikke til disposisjon for åttende-plassen. Det skyldes den prosessen som har vært oppstarten til dette møtet. En ting at vi er politisk uenig, og den politikken vi er uenig om, men den massive fordømmelsen som en del av partikameratene har stått for i denne prosessen er ikke til å leve med for noen. Ikke for meg engang – takk, sa Bente Haug fra talerstolen.

Deretter forlot Haug talerstolen med retning utgangen, tydelig skuffet, og med tårer i øynene. På vei fikk hun en klem av blant annet av Monica Nilsen, som nylig ble valgt som ordførerkandidat i Alta, før hun forlot salen. Enkelte valgte å klappe, mens andre satt stille og fulgte med.

(Saken fortsetter under bildet)

Forlot salen

FORLOT SALEN: På vei ut av nominasjonsmøtet fikk Bente Haug klem av sine partikollegaer i Alta, deriblant Monica Nilsen.

Foto: Stian Strøm

LES OGSÅ: Vil granske politiker for 100.000 kroner

Forstår Haugs skuffelse

Dermed er Bente Haug ute av fylkespolitikken, når fylkesvalget går av stabelen neste år. Dette er andre gang på kort tid Haug opplever å bli skjøvet ut i kulden, etter at hun for under en måned ble vraket av sitt eget kommuneparti om å bli nominert på 2. plass på Arbeiderpartiets fylkestingsliste i Finnmark.

– Jeg forstår Bente er skuffet. Vi har hatt en prosess der hun først var foreslått på 2.plass, men så var det innspill fra lokallagene som gjorde at det ble endringer. Og Ragnhild Vassvik ble foreslått og tilslutt vant den her avstemningen. Vi har jo en åpen prosess hvor vi har flere runder, og det er klart det er tøft å være kandidat og være i denne runden, men det er slik i Arbeiderpartiet at den som får flest stemmer vinner, sier leder av Finnmark Arbeiderparti Ingalill Olsen.

Olsen mener det ikke er splittelse i partiet, selv om det var store motsetninger mellom lokallagene, og lokallagenes forslag i forhold til forslaget til nominasjonskomiteen før avstemningen i Vadsø.

Hun sier de tidligere i helga har hatt møter med lokallagene, men at det ikke var noen fra lokallagene som tok opp saken mellom Haug og Ernø Johansen.

(Saken fortsetter under bildet)

forlot salen

TRAKK SEG: Bente Haug forlot nominasjonsmøtet skuffet, etter å ha meddelt at hun trakk sitt kandidatur.

Foto: Stian Strøm

LES OGSÅ: Anmeldt for ærekrenkelser

En del av demokratiet

Også Runar Sjåstad mener Haug har grunn til å være lei seg, men han er fornøyd med prosessen.

– Dette er en del av demokratiet at ikke alle kan bli med videre, også var jeg tydelig på at hvis demokratiet skal fungere vil noen være skuffet og lei seg, og det er absolutt lov når man stiller til disposisjon og ønsker å gjøre en jobb. Jeg er fornøyd med prosessen alt i alt, selv om enn alltid kunne gjort ting annerledes, men det vil det alltid være.

(Saken fortsetter under bildet)

Runar Sjåstad

FORNYET TILLIT: Fylkesordfører Runar Sjåstad ble på akklamasjon gjenvalgt som partiets ordførerkandidat.

Foto: Stian Strøm

Han tror konflikten mellom Haug og Ernø Johansen kan ha spilt en rolle under nominasjonsmøtet søndag.

– Det har nok hatt en innvirkning, men hvor stor denne innvirkningen har vært vet nok kun de enkelte kommunepartiene vet. Det er mange ting som blir vektlagt, men at den personkonflikten har bidratt i større, eller mindre grad, er helt klart, sier Sjåstad.

BENTE Haug forslot salen

TOM STOL: Stemningen var laber på nest-bakerste benk etter at Bente Haug forlot plassen sin, og nominasjonsmøtet.

Foto: Stian Strøm

Han mener derimot at dette ikke vil få utslag for valget neste år.

– Nei, jeg tror det er mye personfokus, særlig i nominasjonen også er det til syvende og sist politikken vi skal dømmes på, sier han.

Ble politianmeldt for ærekrenkelser

Grethe Ernø Johansen fra Hammerfest, som er hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel, ble beskyldt for løgn av fungerende fylkesvaraordfører Bente Haug tidligere i år, på bakgrunn tildeling av kompensasjon for innføring av arbeidsgiveravgift.

Det endte med at Johansen ble sykemeldt, og trakk seg fra lista og tilslutt meldte seg ut av partiet. Nylig meldte hun overgang til SV.

Bente Haug har ikke vært tilgjengelig for en kommentar, etter at hun forlot nominasjonsmøtet til Finnmark Arbeiderparti.

Nominasjonsmøte Finnmark Ap

NOMINASJONSMØTE: Finnmark Arbeiderparti holdt møte i Vadsø søndag formiddag.

Foto: Stian Strøm