NRK Meny
Normal

Flyktninger ansatt for å hjelpe nyankomne asylsøkere i Tromsø

Akuttmottaket på Skansen hotell i Tromsø har ansatt 10 flyktninger, som alle har permanent opphold. De er glade for endelig å ha fått jobb, og for å kunne hjelpe nyankomne asylsøkere i ishavsbyen.

Flykninger hjelper asylsøkere som akkurat har ankommet Tromsø

Foto: Ørjan Rodal Hansen.

Flyktningene serverer mat, og hjelper til med språk og kulturelle utfordringer som kan oppstå.

Aian Karor fra Somalia kom til Norge i 2013. Hun har lenge prøvd å få seg jobb uten hell, så hun er veldig glad for at det ordnet seg nå.

Aian Karor

Aian Karor.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

– Da jeg fikk vite at jeg fikk denne jobben, ble jeg veldig glad. Jeg har forsøkt å få meg jobb lenge, med å levere søknad og CV mange forskjellige plasser. Mange fikk jeg ikke svar hos engang, sier hun.

– De er veldig opptatt av maten

Sukra Mohamod Ahmed fra Etiopia kom til Norge i 2010. Hun jobbet på restaurant i hjemlandet, men har heller ikke hatt jobb i Norge før nå.

– Det har vært veldig vanskelig å få jobb i Norge, spesielt i Tromsø kanskje. Du må snakke veldig godt norsk for å få jobb, og jeg tror det har vært ekstra vanskelig siden jeg har hijab, sier Sukra.

Sukra Mohamod Ahmed

Sukra er glad for at hun endelig har fått seg jobb.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Aian og Sukra får mange spørsmål fra de nyankomne gjestene på hotellet.

– De fleste spør oss om maten. I går serverte vi kjøttkaker og da fikk vi spørsmål om det var halalkjøtt. Da forklarte vi at det ikke er svinekjøtt, bare halal.

Og noen utfordringer er det også når man kommer til Nord-Norge.

– Noen sier at det er altfor kaldt og glatt, men de trives veldig godt her på Skansen. De er fornøyd med både rommene og maten.