NRK Meny
Normal

Flovik hadde flere grunner til å smile

TIL var effektive mot B-preget russisk lag.

IL slo Krylia Sovetov fra Russland 3–0 i en treningskamp på La Manga i Spania i kveld.

Her kan du se intervjuer med følgende etter TIL-seieren på La Manga: Bård Flovik, Thomas Lehne Olsen, Aron Sigurdarson, Jonas Johansen og Gjermund Åsen. Foto/redigering: Gunnar Grindstein.

Tromsø-trener Bård Flovik har for så vidt god grunn til å smile bredt etter 3-0-seieren over russiske Krylia Sovetov på La Manga fredag kveld. Men i og med at Krylia stilte med meget B-preget mannskap – fordi de skal møte tabellnabo Rubin Kazan på La Manga lørdag, vil jeg ikke trekke de helt store konklusjonene – selv etter en fullt fortjent seier.

For å ta det defensive først: Stort sett var det solid mot Krylia. Russerne skapte ikke mer enn et par halvsjanser før pause. Og så hadde de et visst trykk tidlig i 2. omgang – med et par gode muligheter.

Keeper Gudmund Kongshavn måtte gjøre én redning. Ellers var det rolig på jobben for TILs bakerste mann. I backrekka var det en slurv hos Magnar Ødegaard, men han duellerte bra. Stoppermakker Wangberg var solid hele matchen. Hans Norbye hadde en meget god 1. omgang – og et strålende forarbeid til Gjermund Åsens 1-0-mål. På motsatt back ble Lasse Nilsen bedre og bedre utover i kampen – opplagt et godt alternativ til en Kent Are Antonsen, som ennå ikke er kampklar etter skade. Farten og drivet til Nilsen er spennende.

På midtbanen sentralt synes jeg Landu-Landu og Jonas Johansen utfyller hverandre godt. Johansen er rolig med ballen, finner gode løsninger, og er god/konstruktiv med

Aron Sigurdarson

Aron Sigurdarson fornøyd etter treningskampen på La Manga.

Foto: GUNNAR GRINDSTEIN / NRK

begge bein. På kantene imponerte verken Magnus Andersen eller nysigneringen Aron Sigurdarson, men dette er spillere som kommer til å levere målpoeng. Islendingen satte i det minste en straffe – hardt og sikkert nede i hjørnet.

Den aller beste på banen mot Krylia var Gjermund Åsen i den såkalte hengende spissrollen – eller 10-errollen. Han banket inn 1–0 på volley rett før pause. Og hadde målgivende til innbytter Lehne Olsen sitt nydelige 3-0-mål. Trønderen som sluknet etter en god start i fjor – og slet mye med skader på høsten, er åpenbart på jakt etter å revansjere seg.

Etter kampen fortalte han media om at han har lagt ned en stor jobb i høst og vinter. Med 15–16 treningsøkter i uka. Det vises. Åsen var strålende mot Hammarby og BB igjen mot Krylia.

Gjermund Åsen

Gjermund Åsen banens beste, ifølge NRKs journalist.

Foto: GUNNAR GRINDSTEIN / NRK

En Åsen i toppform blir en nøkkel i TILs offensive spill. Konkurransen om plassene på laget offensivt har skrudd seg til etter alle signeringene i vinter. Åsen har helt opplagt tenkt at han skal gjøre sin del for å ta en plass på årets Tromsø-lag. Får han ut sitt potensial også når serien starter – og klarer å holde seg unna skader, blir han en svært viktig mann i Floviks drøm om å begeistre igjen på Alfheim.

På topp mot Krylia startet Moussa. Han brant en stor sjanse tidlig, etter å ha vunnet en duell med keeper. Og ja, han kriger godt. Men jeg ser han kanskje mer som en innbytter som kan komme inn og skape litt trøkk med sin fysikk – enn et startalternativ. Lehne Olsen og Runar Espejord (på sin 20-årsdag) kom inn etter pause. Lehne Olsen scoret igjen. Og ligger nok foran Espejord i køen, for å si det sånn, akkurat nå.

Men Espejord har det store, store potensialet – hvis han legger ned den jobben som kreves for å bli en virkelig toppspiss. Det er noe Zlatansk over bevegelsene og motorikken hans ...

Nå ble det byttet masse utover i 2. omgang. Mikael Norø Ingebrigtsen er en spiller som bør få tillit i startelleveren i år. Han viste seg fram med en suser i tverrliggeren. Jens Jacobsson konkurrerer med Landu-Landu om en plass. Det blir en tøff fight.

Så gjenstår det å se om Flovik får inn en midtstopper før seriestart. Jostein Gundersen kom inn på backen i går. Og jeg tror TIL hadde trengt en enda større konkurranse på midtstopperplass. Wangberg og Ødegaard leverte ikke samlet sett godt nok i 2015.

Mandag er det ny kamp på La Manga – mot Sogndal. Der tror jeg vi kan få se det som vil ligne veldig på et serielag. Mot Sogndal vil også Morten Gamst Pedersen, trolig, få sine første kampminutter i år.

Når han kommer i skikkelig form, spisses konkurransen enda mer om de offensive plassene på laget. Det er bra. For konkurranse skjerper. Og jeg synes å merke at den skaper en viss forventning allerede.

Seriestarten nærmer seg. Jeg ser tendenser.

Og det er bedre enn å høre alarmklokker ...!