Hopp til innhold

Kan bli den beste ungdomsbedriften i Europa

Jentene i Finnmarksbedriften Flex UB er nå i Estland for Europamesterskapet i ungdomsbedrifter. Organisasjonen Unge Entreprenører mener Norge trenger flere gründere som Flex UB.

Flex UB med <<Flex vottene>>

Kaja Seim Vorren, Aina Erikstad, Vårin Vaskinn og Solveig Ittelin i Flex UB viser frem produktet sitt, refleksvotten. Dette bildet er fra da de vant fylkesmessen i Finnmark.

Foto: Ungt Entreprenørskap Finnmark

Tovete votter med refleks er produktet som jentene fra Vestre Jakobselv i Vadsø produserer gjennom ungdomsbedriften Flex UB. Først vant de fylkesmessen i ungdomsbedrift, så bar det videre til NM hvor de også tok storeslem.

Nå er de i Estland og representerer Norge mot de beste ungdomsbedriftene i Europa.

Etter NM fortalte jentene til NRK at ideen kom når de så at ikke alle var like flinke med refleksbruken i nord.

– Vi vil øke trafikksikkerheten. Både for ungdom og for voksne som kanskje er sløve med refleksvest og brikker. Dette kan være et alternativ for å bli sett i trafikken, meddelte Aina Erikstad, markedssjef, Flex UB.

Flexvott

FLexvotten skal øke sikkerheten når man ferdes langs veien i mørket. Her lyser den godt opp noen venninner av de unge gründerne.

Foto: Privat

Avgjørelsen på hvilken bedrift som vinner kommer i kveld.

Uviss fremtid

Til tross for suksessen med ideen om en refleksvott, er de fire jentene usikre på om de vil satse videre som gründere.

– Jeg tror det er veldig uvirkelig for oss nå, at vi er på Europamesterskap og skal representere Norge, sier daglig leder Solveig Ittelin.

Jentene er derimot ikke sikre på om de kommer til å fortsette i bedriften.

– Vi er faktisk litt usikre, men det er ikke helt umulig at vi fortsetter, sier hun.

Usikkerheten blant nye entreprenører er en tendens i Norge, som er blant de landene i Europa med færreste gründere.

– Vi må tenke større og satse som Flexi UB, sier administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap, Anne Kathrine Slungård, om dagens nyoppstartede bedrifter.

Er optimistisk

– De forblir små eller blir avviklet i løpet av en femårsperiode. Så der har vi i Norge litt å gå på. Man må ha en «stayerevne» slik at man klarer å utvikle bedriften til å bli varig over tid, sier Slungård.

Slungård mener det er for lav entusiasme rundt gründervirksomhet,
at det er for enkelt å velge etablerte arbeidsplasser, i tillegg til at det er et firkantet byråkrati som møter entreprenørene.

– Det er viktig at man ikke blir kvalt av et skjemavelde eller støter på byråkratiske reguleringer som er vanskelig å forholde seg til. Vi har som nasjon et stykke å gå, men jeg er optimist, sier hun.

NM

Bildet er fra da jentene vant NM i ungdomsbedrift. Nå kan de også vinne i Europa.

Foto: Privat

Få jenter

Organisasjonen Unge Entreprenører jobber for at flere unge skal prøve seg som gründere enten gjennom elevbedrift, ungdomsbedrift eller som studenter.

– Blant de mellom 16-24 som tørr å satse på egen bedrift er bare 1 av 3 kvinner. Det er synd, sier Slungård.

Hun tror derimot at Ungdomsbedrifter kan løfte opp flere kvinnelige gründere.

– Når man starter i tidlig alder og på likt uavhengig av kjønn i en klasse, så ser vi gjennom vår virksomhet at det jevnes ut, sier hun.

Og etter ti år med økt politisk satsing har det gitt noe resultater.

– Når vi teller opp for vår del så er det en liten overvekt av jenter som er styreledere og daglige lederei ungdomsbedrift, sier Slungård.

Større sjanse om man starter tidlig

Viktigheten av å starte tidlig kommer tydelig frem etter den politiske satsingen.

– Det er 50% større etableringsrate blant dem som har startet ungdomsbedrift enn de som ikke har gjort dette. Fremtidens arbeidsplasser er ikke skapt ennå, og de som skal skape de sitter på skolebenken, sier Slungård.

Blant disse elevene finner vi jentene i Flexi UB som nå er i Estland for å ta EM-gull i ungdomsbedrift. Om de vinner, vet ikke jentene helt hva som skjer videre.

– Da er vi nok helt oppe i himmelen og i skyene, og skal vel, jeg vet ikke, være Europamestere, ler Solveig.

FLEX UB

Å starte tidlig øker sjansene for at man senere lykkes i å starte egen bedrift. Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap håper flere jenter vil starte som gründere.

Foto: Privat