Flere vil ha olje og gass i nord

Folk i Norge er blitt mer positive til olje- og gassleting i Barentshavet de siste årene. – Ikke overraskende, mener Natur og Ungdom.

Det var leteriggen Aker Barents som gjorde Havis-funnet i Barentshavet

Flere nye funn i Barentshavet har vært presentert de siste månedene. Samtidig ser folk mer positivt på petroleumsaktivitet i nord.

Foto: Statoil

62 prosent av befolkninga sier nå ja til aktivitet i Barentshavet. Det viser en undersøkelse gjort for Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Geir Seljeseth

Geir Seljeseth i OLF.

– Vi har en befolkning i nord og en befolkning nasjonalt som ser Nord-Norge som det neste området der olje og gass skal utvinnes i framtida, sier Geir Seljeseth til NRK.

Han er samfunnskontakt i OLF.

En tilsvarende undersøkelse gjort i 2008 viste at 44 prosent var positive til petroleumsaktivitet i nordområdene.

– Virker fjernt

Undersøkelsen viser også økende tillit til at olje og fisk kan leve side om side, og 84 prosent mener olje- og gassindustrien vil ha meget eller ganske stor betydning for samfunns- og næringsutviklingen i nord.

Silje Lundberg

Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Foto: Line Lønning / Natur og Ungdom

Det overrasker ikke Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

– Dette er en landsomfattende undersøkelse, og for flere på Østlandet tror jeg Barentshavet virker som noe som er ganske fjernt og som man nødvendigvis ikke vet så mye om, sier hun.

Hun viser også til at oljeindustrien bruker mye penger på å reklamere og annonsere for seg selv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Framtidsrettet

– Økninga på folk som har tiltro til olje- og gassnæringa som er framtidsnæring har økt dramatisk fra i fjor til i år, og vi ser at langt flere ønsker å ha en aktivitet i nord og tror det kommer aktivitet i nord, sier Seljeseth i OLF.

Det er 1.325 personer over 15 år som er spurt tidlig i desember. OLF mener undersøkelsen er troverdig – selv om det er petroleumsindustrien selv som står bak.

– Vi leier Synovate til å gjøre denne undersøkelsen. Vi utarbeider spørsmålene, men vi legger alt ut på nett så folk selv kan se hvilke spørsmål vi har stilt, og vil stiller dem åpent sånn at vi får gode svar, sier Seljeseth.

LES OGSÅ: