Flere reinsdyr rabiessmittet på Svalbard

Ytterligere tre reinsdyr fra Svalbard som er blitt testet for rabies ved Veterinærinstituttet, var smittet.

Rabies-Hornsund

Espen Stokke med et av tre reinsdyr i Hornsund som nå har fått påvisst smitte.

Foto: Espen Stokke / SCANPIX

– De nye funnene sier noe om omfanget av utbruddet. De tre dyrene ble funnet helt på sørspissen av Spitsbergen. Det betyr at vi ikek kan utelukke smitte noe sted, sier Espen Stokke, seniorrådgiver for naturforvaltning hos Sysselmannen, til NRK.

Det var TV 2 som først meldte at de tre døde dyrene som ble funnet ved den polske forskningsstasjonen i Hornsund sør på Spitsbergen var smittet av rabies.

Forskningsstasjonen på Hornsund, ligger rundt 140 kilometer sør for Longyearbyen. Dette betyr at rabiessmitten har spredt seg over et stort område.

Vanskelig å få oversikt

Det er i hovedsak syke dyr som oppholder seg nært bosettingene på Svalbard som blir oppdaget.

Det er derfor veldig vanskelig å få oversikt over omfanget av utbruddet, siden syke dyr kan befinne seg i felt, langt fra bosetningene.

– Veterinærinstituttet forteller at virsuet som ble funnet på dyrene i Hornsund er likt det som ble funnet i dyr rundt Longyearbyen, og i den rabiessyke reven som ble drept på Hopen i januar. Det tyder på at det er det samme utbruddet, sier Stokke.

Et dyr med smittsom rabies lever ikke lenge. Det tyder dermed på at smitten kan ha gått gjennom flere ledd fra Longyearbyen til Hornsund.

Kvinne ble bitt

Ved siden av de tre reinsdyra, er det fra før påvist rabiessmitte hos en rev og tre reinsdyr.

Det første tilfellet av rabiessmitte ble bekreftet etter at en rev ble drept av en hund utenfor Universitetssenteret på Svalbard i Longyearbyen for litt over to uker siden.

Like før hadde en kvinne blitt bitt i hælen av en aggressiv polarrev, ikke langt fra stedet der reven ble drept.

Etter det første rabiesfunnet har det blitt funnet tre rabiessmittede reinsdyr.

Isbjørn smittes sjelden

– Er det nå en frykt for at rabiesen også kan spre seg til isbjørn?

– Rabies kan smitte til alle varmblodige dyr, også isbjørn. Men det er bare ett kjent tilfelle der isbjørn har fått rabies, og det var i Canada, sier Stokke.

Sysselmannen tar alle henvendelser om dyr som opptrer unormalt alvorlig. Rabies hos isbjørn kan vises som aggresjon eller lammelser, akkurat som i andre dyr.

Den største faren for smitte er ved bitt, men det er også mulig å bli smittet ved å spise syke dyr.

Fortsetter tiltak

Sysselmannen fortsetter sin tiltaksplan mot rabies, hvor de har innført en ekstraordinær båndtvang for hunder og følger opp vaksinering av hunder.

Annenhver dag flyr de over området rundt Longyearbyen for å se etter syke dyr. Det er også satt ut fem revefeller rundt Longyearbyen. Så langt er ingen rever fanget.

Sysselmannen venter på svaret på prøvene av en rev og et reinsdyr som er sendt inn til veterinærinstituttet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.