Tips på navngitte personer etter samehets

Politiet har fått inn tips på navngitte personer etter at Eli Anne Nystad ble forsøkt påtent.

Natt til torsdag ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim.

SE VIDEOEN: Her blir Eli Anne Nystad forsøkt påtent.

Politiet har nå fått inn tips om navngitte personer som kan ha vært involvert da en samisk jente ble forsøkt påtent i Trondheim.

– Vi sjekker nå navngitte personer i saken, sier politioverbetjent ved Sør-Trøndelag politidistrikt Geir Ole Momyr til Dagbladet.

Det var i begynnelsen av oktober at noen gutter forsøkte å sette fyr på Eli Anne Nystad (23) utenfor et utested i Trondheim.

Fått inn flere tips

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad ble forsøkt påtent av tre gutter utenfor et utested i Trondheim.

Foto: Privat

Guttene gjorde først narr av dialekten til Nystad, og da de skjønte at hun var samisk tok det av – og Nystad ble forsøkt påtent .

Politiet i Sør-Trøndelag gikk forrige uke ut med overvåkningsbilder av de tre guttene som stod bak hendelsen – og etterlyste tips fra publikum.

Momyr sier at politiet har fått inn flere tips som skal sjekkes, men er klar på at det så langt ikke er noen mistenkte i saken.

– Lei stygge kommentarer

23-åringen fra Karasjok tar førskolelærerutdanning i Trondheim og har bodd i den trønderske hovedstaden i ett år.

Hun hadde fått besøk av venninna, og begge var natt til fredag på utestedet Downtown i Trondheim.

– Jeg tenker at alle i Norge må få vite at det fortsatt skjer. Vi må få gjort noe med det, for dette vil jeg ikke oppleve igjen, sier Eli Anne Nystad.

Hun har nå sett seg lei på alle de stygge kommentarene hun får. Selv mener hun at det har å gjøre med at hun er samisk.

Politiet innså ikke alvoret

Nystad var hos politiet for å anmelde saken allerede dagen etter hendelsen, men måtte vente flere dager før hun ble tatt på alvor.

Harald Moholt, påtaleleder i Sør-Trøndelag politidistrikt forklarer det med at politiet fikk inntrykk av at det handlet om vanlig trakassering, og ikke hatkriminalitet.

– På fredag fikk vi inntrykk av at det var snakk om vanlig trakassering. Da var det ikke snakk om hatkriminalitet, slik det har kommet frem i media i ettertid, sier Moholt, som understreker at politiet ser svært alvorlig på saken.