Hopp til innhold

Flere leser leksikon på nett: Dette søker vi mest på

På 40 år solgte papirutgaven av Store Norske Leksikon (SNL) 270.000 eksemplarer. Nå har de like mange daglige brukere på nett, og frykter ikke konkurranse fra Wikipedia.

Hinduisme

Hinduisme er det mest søkte tema på Store Norske Leksikon på nett. Her fra en hindufestival i Oslo i 2010.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Når folk er pessimistiske fordi samfunnet ikke lenger er kunnskapsbasert eller faktaorientert er dette hvert fall et ordentlig lysglimt i hverdagen min, sier sjefredaktør i Store Norske Leksikon, Erik Bolstad.

Papirutgaven av SNL har en 111 års tradisjon bak seg, og har nå publisert på nett siden 2000.

– Vi er fremdeles i oppbyggingsfasen, men det er først nå vi har begynt å få ordentlig fart på oppdateringene, og virkelig har startet å utvide innholdet vårt, sier han.

SNL merker en stadig økning i antall brukere. På 40 år solgte de 270.000 eksemplarer. Nå har de like mange daglige brukere på nett.

– «Alvorlige» tema leses mest i SNL

Og det til tross for stor konkurranse blant oppslagsverk på nett. To av Norges mest populære oppslagsverk er SNL og Wikipedia. Sjefredaktør i SNL mener de to supplerer hverandre.

– Jeg er fryktelig glad i Wikipedia, men vi brukes til veldig forskjellige ting. Dersom man ser på de mest leste artiklene hos begge oppslagsverkene, ser man at det ikke er sammenfall.

Det er de mer «alvorlige» temaene som leses mest i SNL, mens Wikipedia både er mer lest og har flere artikler om for eksempel geografi og populærkultur, sier Bolstad.

– De mest leste artiklene til Wikipedia det siste året er om TV-serien «SKAM», og Marcus og Martinus. Der er ikke vi spesielt sterke. Men vil du lese om religion, demokrati, medisin eller historie, har vi både et svært godt innhold og svært høye lesertall.

På verveturne i Tromsø

SNL er for tiden på verveturne i Tromsø, på jakt etter flere fagfolk til å oppdatere leksikonet. I dag har SNL hele 31 fagansvarlige tilknyttet Universitetet i Tromsø som skriver og kvalitetssikrer innholdet.

– Vi ønsker at de flinkeste personene skal skrive om de feltene de kan best. Nå vil vi få en litt bedre geografisk balanse enn det vi har slik at kunnskapen ikke bare er Oslo-dominert, men gjerne Tromsø-dominert også, forteller han.

UiTs artikler i leksikonet ble i fjor lest hele 2,2 millioner ganger. Rektor ved UiT, Anne Husebekk, er godt fornøyd med at universitetet har blitt en av de viktigste bidragsyterne til leksikonet.

– Det var en tid hvor leksikonet som stod i bokhyllene bestod av artikler som kun ble skrevet en gang. Situasjonen er annerledes nå som stoffet kan oppdateres jevnlig. Vi er veldig glad for at våre fagfolk kan bidra med både nytt stoff og kvalitetssikring av det gamle, sier Husebekk.

Bolstad og Husebekk

Sjefredaktør i Store Norske Leksikon, Erik Bolstad, er i Tromsø for å fiske etter hjelp fra rektor Anne Husebekk og hennes ansatte på UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark