NRK Meny
Normal

Flere klager på håndverkeren

Forbrukerrådet opplever en økning i klager på useriøse entreprenører i Nord-Norge.

Håndtverker
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mange husbyggere blir lurt av useriøse enterprenører. Og både forbrukerrådet og bransjeorganisasjonene mener at husbyggere må bli flinkere til å sjekke ut håndverkere før de ansetter dem.

- Vi står med et halvferdig hus. Og alt for mye innbetalt til dem. De stakk av med pengene uten å gjøre ferdig huset, foteller Bård Nilsen i Hammerfest.

Rundlurt

Nilsen ble rundlurt av entreprenøren som bygget huset hans. Nilsen er nå tilkjent over 800.000 kroner i erstatning i forliksrådet, men om han får se noe til pengene er ennå et uavklart spørsmål.

Regiondirektør i forbrukerrådet, Helene Falck, sier at de merker en økt pågang av klager fra pressområdene i nord.

- Vi ser dessverre at flere tar kontakt med oss når det gjelder problemer med håndtverkere. Vi har ikke spesiell statistikk for pressområder, men det er klart at i pressområdene er det mye som skjer og mye som skjer fort. Og der blir det ofte konfilkter, sier Falck.

- Flere lurt

Og Bård Nilsen er ikke alene om å ha blitt lurt i hjembyen.

- Vi er mange i samme båt. Her i Hammerfest er det i hvert fall fire som jeg vet om som er blitt alvorlig svindlet for flere hundre tusen, sier Nilsen .

Direktør i entreprenørforeningen bygg og anlegg, Knut Wilhelmsen, sier at dette er et stort problem for bransjen, og at husbyggere ikke er flink nok til å sjekke bakgrunne til håndverkere før de skriver kontrakt

- Det er helt utrolig hvor mye folk betaler svart og betaler forskudd. Det er ikke så enkelt, for de fleste gjør dette bare en gang, sier Wilhelmsen.