NRK Meny
Normal

– 140 km/t er jo hvilefart

Unge kvinner i Finnmark råkjører stadig mer, og er i ferd med å ta igjen gutta.

Råkjøring

Unge kvinner er overrepresentert blant førerkortbeslagene i Vest-Finnmark sammenlignet med resten av landet.

Foto: NRK

I Vest-Finnmark så langt i år har fem unge, kvinnelige bilførere mistet lappen, mens 18 mannlige sjåfører har blitt fotgjengere. Dermed utgjør de kvinnelige råkjørerne hele 27,7 prosent i den vestre delen av landets nordligste fylke.

Dette er mye høyere enn landsgjennomsnittet, der mellom ti og elleve prosent av råkjørerne er jenter, skriver Finnmark Dagblad.

– Det er et høyt tall. Om det er tilfeldig er vanskelig å konkludere med før mann ser utviklingen over tid. Men vi kan ikke utelukke at det er flere jenter i Finnmark som er fartssyndere eller ikke har respekt for trafikkreglene, sammenlignet med resten av landet, sier fungerende sjef for utrykningspolitiet (UP) Ole Høiby, til avisa.

Den siste tiden har to jenter blitt fotgjengere etter en kjøretur over Sennalandet. Natt til 4. juli mistet ei jente på 19 år lappen etter at hun kjørte i 137 kilometer i timen over Sennalandet, hvor fartsgrensen er 90 kilometer i timen.

Og det er Vest-Finnmark som har flest jenter som bryter fartsgrensen om mans kal tro statistikken. Alle førerkortbeslagene blant jenter i år, er gjort i Vest-Finnmark.

Også Ketil Nystrøm som er driftsleder for Trygg Trafikk i Finnmark mener jentene nå er blitt råere på gasspedalen.

– En tidligere undersøkelse vise rat jentene har begynt å ta igjen guttene med å kjøre fort, selv om de ikke er overrepresentert i statistikken, sier Nystrøm til Finnmark Dagblad.

Han advarer også om at de verste ulykkene skjer på sommeren fordi folk vanligvis kjører fortere da.

Og på Facebook får de råkjørende ungjentene støtte:

«Jeg skjønner godt hun jenta. Vi har alle vært ung og litt gal», sier en kvinne.

«140 km/t er jo hvilefart,» sier en mann.