Flere hundre demonstrerte mot antiislamsk organisasjon: – De sprer frykt og løgner

Stortorget i Tromsø var lørdag ettermiddag fullt av mennesker som viste ryggen til organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN). Leder i SIAN mener motdemonstrasjonen er et brudd på loven.

sian

Stortorget i Tromsø lørdag ettermiddag.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Helt siden det ble kjent at organisasjonen SIAN skulle ha stand i Tromsø 31. august, har sinnene stått i kok i Ishavsbyen. Flere politiske partier har mobilisert, og lørdag ettermiddag var altså torget fullt av mennesker som demonstrerte mot «gjestene».

– Vi vil ikke ha rasisme i denne byen. Vi er en by der vi inkluderer. Vi står sammen mot krefter som dette. Jeg får klump i halsen av det oppmøtet her, sier ordførerkandidat i Tromsø Høyre, Hans Petter Kvaal.

– Islam kan ødelegge sivilisasjonen vår

SIAN har som formål å «motarbeide, stoppe og reversere» det de kaller islamiseringen av Norge. De har fått kritikk for blant annet å være ekstremt muslimfiendtlig. Flere medlemmer av SIAN har vært tiltalt for hatefulle ytringer etter rasismeparagrafen.

SIAN

Lars Thorsen i SIAN mener den bråkete motdemonstrasjonen i Tromsø var et brudd på grunnloven.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Leder i SIAN, Lars Thorsen, mener måten det aksjonertes på i Tromsø er et brudd på loven.

– Kommunen har brutt lovverket ved å tillate en motdemonstrasjon med bruk av støymidler. Politiet gjør ikke heller jobben sin. Det er første gang i historien, jeg kan i hvert fall ikke komme på noe annet sted, hvor kommunen har tilrettelagt for en slik støyende demonstrasjon.

– Hva er ditt budskap i Tromsø i dag?

– Mitt budskap er å fortelle hva islam er og hvilket potensial det har til å ødelegge sivilisasjonen vår, i det øyeblikket det blir mange nok av dem, og gruppepresset driver alle til å leve i islam.

– Tror du dere får noen nye medlemmer i dag?

– Det er litt tidlig å si. Vi har fortsatt noen taler til, så det kan bli flere medlemmer.

SIAN-demonstrasjon Tromsø

SIAN talte for døve ører i Tromsø, men håper på nye medlemmer i løpet av dagen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Tryggheten og friheten vinner over hatet

Kristin Røymo er ordfører i Tromsø. Hun mener motdemonstrantene håndterte SIANs markering på en fantastisk måte.

– Vi har holdt appeller, vi har sunget sanger, vi har lagd bråk og markert at Tromsø skal være en trygg by, uansett religion, hudfarge, språk, legning og valg i livet. Vi sier nei til rasisme i våre gater. Det gjør vi på en fantastisk, ikkevoldelig måte.

Ordføreren understreker viktigheten av å avvise SIAN sitt budskap.

– De jobber for at folk skal bli redde. De sprer frykt, de sprer løgner og karakteriserer folk på en måte som vi sier nei til.

– Men de har vel rett til å få ytre seg?

– Ja, og det får de jo her. De står her beskyttet av politiet slik vi beskytter mennesker sin rett til å snakke. I dag er det tryggheten, friheten og inkluderingen som vinner over hatet.

Blant de mange hundre fremmøtte under demonstrasjonen lørdag ettermiddag, var også domprost i Tromsø, Stig Lægende.

– Vi må protestere mot reinspikka rasisme. Det vil vi ikke ha i Tromsø. De har lov å ytre seg og vi ytrer oss imot. Det jeg har fått med meg av SIAN sitt budskap er fremmedfiendtlig, ondsinnet, rasistisk og skrekkelig.

SIAN-demonstrasjon Tromsø
Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Politiet fornøyd

Politiet var lørdag sterkt til stede under demonstrasjonen. Det hele foregikk i rolige former, uten både håndgemeng eller skadeverk.

– Sånn sett var det en vellykket gjennomføring. Vi slapp å gripe inn, men det var mye støy, sier operasjonsleder Kåre Munkvold ved Troms politidistrikt.

Når det gjelder kritikken fra SIAN, har han følgende kommentar.

– Vi har nå gjort oss noen erfaringer, som vi kommer til å ta opp i dialog med kommunen. Da skal vi se på om noe kunne vært gjort annerledes.