Hopp til innhold

– Det er tungt å sitte hjemme

Magne Per Olsen er funksjonshemmet, men holder seg likevel i jobb. Han er en av stadig flere funksjonshemmede som arbeider, og får en tilpasset arbeidshverdag.

Magne Per Olsen sine arbeidsoppgaver er på kontoret

Store deler av arbeidsdagen til Magne Per Olsen er på kontoret. Det synes han er helt topp, for det behersker han like godt som alle andre.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

– Jeg var om bord på en båt da jeg ramlet fra øverste til laveste dekk. Det var cirka ni meter. Jeg landet på nakken på betonggolvet.

Det er 20 år siden arbeidsulykken til Magne Per Olsen. Den gang var han sommervikar på båten hvor ulykken fant sted. Fallet førte til syv måneder opptrening.

– Jeg studerte økonomi i Harstad på den tiden, men etter at jeg skadet meg gikk all tiden til opptrening. Etter ett år var jeg tilbake igjen på skolebenken og fikk fullført studiene mine. Og etter i overkant av fire år var jeg tilbake igjen i arbeid, forteller Olsen.

Siden den gang har han holdt seg i arbeid, til tross for at han er lam og tilbringer dagene sine i rullestol.

Flere funksjonshemmede får tilpasset arbeidshverdag

Nå viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå at flere funksjonshemmede er i arbeid. Undersøkelsen viser at 43 prosent av funksjonshemmede er i arbeid. I tillegg har tre av fem fått arbeidssituasjonen tilpasset funksjonshemningen. Dette er en økning med 16 prosent fra 2002. Tallene gleder leder i Nord-Norges Handikapforbund, Merete Krohn.

– Dette har vi jobbet for. Det er mange funksjonshemmede som lever på lave trygdeordninger, så ved å få dem i jobb så øker levestandarden, og det er jo målet, sier Krohn.

Magne Per Olsen er en av dem som har fått arbeidsdagen tilpasset. Han jobber i dag i en 50 prosent stilling i NAV Hjelpemiddelsentral i Tromsø. Like etter at han var tilbake i arbeid prøvde han seg i en full stilling, men dette ble for krevende med hans funksjonshemning.

– Jeg har etter eget ønske fått muligheten til å jobbe tre dager i den ene uken, og to dager i neste, sier han.

– Arbeidshverdagen min er veldig tilpasset. Kontoret mitt er lett tilgjengelig. Jeg trenger bare å rulle ute av bilen, og rett inn på kontoret.

Og det er på kontoret han har sine arbeidsoppgaver.

– Det meste av arbeidsdagen foregår her inne på kontoret. Av og til blir det noen kjøreturer rundt for å lufte meg litt med Il Tempo Gigante.

Il Tempo Gigante er kallenavnet på rullestolen hans. Enkelt og greit fordi det går unna når Magne får den opp i fart.

– Ja, den er veldig bra. Jeg vet ikke om kollegaene mine er like begeistret, men jeg har full kontroll, ler han.

Magne Per Olsen cruiser rundt på "Il Tempo Gigante"

Selv mener Magne Per Olsen at 'Il Tempo Gigante' til tider kan være en fordel, siden den er raskere enn de fleste mennesker.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Hjelper andre i samme situasjon

Hos NAV Hjelpemiddelsentral får Olsen muligheten til å hjelpe andre som også trenger hjelp.

– Jeg er ikke i direkte kontakt med brukerne. Mine arbeidsoppgaver er ikke berører ikke det. Men indirekte er jeg med på å bidra til at andre i min situasjon får en bedre hverdag.

– Er det noe som gir deg ekstra glede?

– Jeg synes det er veldig bra at Hjelpemiddelsentralen eksisterer, slik at de som trenger hjelp får den hjelpen de trenger. Det er faktisk veldig viktig.

  • Les også:

Setter pris på jobben

Olsen innser at han er heldig som er i stand til å være i arbeid med tanke på sin funksjonshemning. Og er veldig glad for at det er såpass mange i hans situasjon som får muligheten til å jobbe.

– Jeg synes det er veldig bra. Det viktigste er at de som tar utfordringen føler det er givende, og det tror jeg de fleste gjør, sier Olsen.

Han mener det er viktig å komme seg ut i arbeid om man føler at man kan klare det.

– Det er tungt å sitte hjemme i lengden og føle at funksjonshemningen er en hindring. Ideelt sett skal den ikke være det. Så lenge arbeidsplassen er tilrettelagt har vi mye å bidra med, og mange av oss kan bli en ressurs for arbeidsplassen, sier Olsen.

– Tror du at dere som har en funksjonshemning setter mer pris på å være i arbeid enn de som ikke har noen fysiske eller psykiske helseproblem?

– Det skal jeg ikke legge meg ut på. Men jeg kan si at jeg setter veldig pris på jobben min. Og de jeg kjenner som er i samme situasjon som meg setter veldig pris på at de har noe betydningsfullt å gjøre. Det er godt å kunne gi noe tilbake til samfunnet.

Magne Per Olsen sine arbeidsoppgaver hos er på kontoret.

De største problemene Magne møter på i jobben er å nå ting som er oppe i høyden. Men heisfunksjonen til 'Il Tempo Gigante' gjør at problemene blir minimale.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

Glad for at funksjonshemmede får sjansen

Olsen og Klaudiussen

Ken Ørjan Klaudiussen er glad for at kameraten Magne får jobbe.

Foto: Sigve Kvellestad / NRK

I enden av gangen i bygget ligger lageret. Her holder Magne Per Olsens gode venn og kollega, Ken Ørjan Klaudiussen, til. Han er glad for at det er mange i Magne sin situasjon som får muligheten til å jobbe.

– Det er veldig positivt at man får muligheten til å jobbe. Vi har faktisk flere i hans situasjon her. Magne er en utrolig positiv fyr, selv om han ikke har med seg beina, sier Klaudiussen.

Men det er ikke rom for noen forskjellsbehandling, og Magne får høre det om favorittlaget Liverpool har tapt, noe som ikke er sjeldent om dagen.

– Vi er veldig uenige når det kommer til fotball, sier Klaudiussen.

– Er det noe drittslenging da?

– Ja, det hører med. Han blir behandlet som alle andre, selv om han ikke har beina med, så det er greit.