NRK Meny
Normal

Flere fra sør søker seg nordover

Opptakstallene er klare, og UiT Norges arktiske universitet er de svært fornøyde. I tillegg til å ha en sterk posisjon i Nord-Norge kan man se en interesse blant studiesøkere sørfra.

Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø og universitetet i Tromsø

http://www.nrk.no/nordnytt/gigantkrav-fra-uit-1.7746873

Foto: Sigve Nedredal / NRK

4470 søkere får tilbud om studieplass ved UiT Norges arktiske universitet heter det i en pressemelding fra universitetet.

Det er 201 flere enn i fjor og en økning på 4,7%, viser tallene fra Samordna Opptak som ble offentliggjort i dag.

– UiT har høye søkertall og det er svært hyggelig å sende ut tilbud til så mange unge, ambisiøse mennesker, kommenterer rektor Anne Husebekk.

Hun forteller at de tilbyr et bredt spekter av ulike utdanningstilbud, og at studentene får en utdannelse som forbereder dem godt på den fremtidige yrkeskarrieren.

– Vi er glade for at mange setter pris på dette og søker seg til UiT, både i Troms og Finnmark, sier Husebekk.

Flere fra sør

– Vi har jobbet over tid for å trekke til oss flere studenter fra sør. Studiemiljøet ved UiT har et godt omdømme, og Nord-Norge er et attraktivt sted å studere, sier Husebekk.

I pressemeldingen kommer det frem at årets opptak viser at 1.432 personer utenfor landsdelen får tilbud om studieplass ved universitetet, noe som er en økning på 11,2 prosent fra i fjor.

Anne Husebekk

Rektor Anne Husebekk er svært fornøyd med å kunne tilby så mange studieplasser

Foto: Petter Strøm / NRK

Interesse for Finnmarksstudier

Økningen i søkere merkes både i Troms og i Finnmark, og det gis nå tilbud til 520 søkere ved UiTs campuser i det nordligste fylket, noe som er en økning på 45,7 prosent.

– Aldri før har så mange kunnet ta en universitetsutdannelse i Nord-Norge. For UiT er det viktig å gi et godt studietilbud ved alle våre campuser, og vi er stolt og glad for at så mange studenter har valgt nettopp Finnmark som studiested, sier Husebekk. Hun minner avslutningsvis om at søkere som har fått tilbud om studieplass må huske å svare innen 26. juli.

Større tilbud enn kapasitet

Norsk studentorganisasjon reagerer på opptakstallene for høyere utdanning i landet, da de viser at det tilbys langt flere studieplasser enn hva det er kapasitet til.

Kunnskapsdepartementet finansierer 52.879 studieplasser, langt færre enn de 84.810 som har blitt tilbudt.

– Det er sykdom i systemet. Institusjonene kan ikke nekte disse studentene å møte opp selv om det vil innebære å sitte i trappen i auditoriet, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anders Kvernmo Langset.