Nesten dobbelt så mange cruiser til Svalbard

Stadig flere velger å reise på cruise til Svalbard.

Cruisebåten M/V Polar Star på vei nordover langs Svalbardkysten

Dette er måten stadig flere velger å ankomme Svalbard.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Stadig flere velger å reise på cruise til Svalbard. I fjor hadde i alt 42.000 passasjerer på oversjøiske cruiseskip sett seg ut øygruppa som sitt reisemål, mens tilsvarende tall i 2011 var 24.000.

Det viser reiselivsstatistikken for Svalbard 2012 som foreligger nå.

– For dem som vil oppleve noe annerledes

Ronny Brunvoll

Daglig leder Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv mener flere turister vil ha mer spesielle ferieopplevelser.

Foto: Destinasjon Geirangerfjord-Trollstigen

– Det er noen interessante tall, fordi de gir uttrykk for at Svalbard fortsatt er interessant som reisemål, sier daglig leder Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.

Han tror passasjerveksten skyldes turister som ønsker mer spesielle opplevelser.

– Folk er dessuten veldig vant til å reise langt for å oppleve det meste, og ikke bare de standardiserte produktene. Der treffer nok Svalbard en slik åre i forhold til de som vil oppleve det som er litt annerledes.

På en oppsving

Skipene som ankommer Svalbard blir stadig større, og har med seg enda flere passasjerer enn tidligere.

– Det er nok et underliggende ønske om å få komme hit siden de klarer å fylle opp skipene. Vi tror det er et uttrykk for at arktisk turisme er på oppsving, mener Brunvoll.

Stabilt de siste syv årene

Også hundesledeoperatørene på Svalbard opplever en økning, mens snøscooterturismen er stabil.

Etter at Svalbard ble åpnet for turisme, har antall gjestedøgn i Longyearbyen økt fra 24.000 i 1993 til rundt 85.000 gjestedøgn i 2012. De siste sju årene har tallene ligget stabilt på mellom 83.000 og 89.000 gjestedøgn.

I samme periode økte antall passasjerer som besøker Svalbard med oversjøiske cruiseskip fra 15.000 passasjerer til en topp i 2007 på 33.000 passasjerer.

Etter 2007 gikk tallene gradvis ned til 24.000 passasjerer i 2011, mens 2012 ga en oppsving med 42.000 passasjerer.

Populære hundespann

Ekspedisjonscruisetrafikken rundt Svalbard er stabil. Antall feltdøgn for ikke-motoriserte aktiviteter som hundespann, ski-, fot- og breturer falt markert, men nå er antall feltdøgn med hundespann økende igjen, skriver Sysselmannen i statistikken.

Antall feltdøgn på snøscooter i organisert ferdsel og antall utleiedøgn for individuell utleie av snøscootere er også stabile, men kan variere noe på grunn av variasjon i lengde på sesongen fra år til år.