Fjøsbrannen vekket dugnadsånden: – Vi måtte bare strekke ut det vi kunne

– Man kjenner på risikoen når man bygger opp noe som kan brenne til grunne etter noen knøttsmå timer, sier geitebonde Hege Liland etter fjøsbrannen i Nordreisa mandag.

Hege Liland

Hege Liland driver Vildenvang gårdsysteri i Nordreisa sammen med mannen sin.

Foto: Privat

– Vi måtte bare strekke ut det vi kunne, og si at vi var her. Uansett hva de trengte, skulle vi stille opp med håndmelking av geitene eller hva som helst, sier Hege Liland.

Sammen med mannen driver hun Vildenvang gårdsysteri i Nordreisa. Mandag brøt det ut brann i fjøset på nabogården, hvor om lag 200 geiter holdt til. Én person ble behandlet på stedet etter å ha pustet inn noe brannrøyk.

– Vi satt og spiste lunsj, og begynte å få telefoner om det var vår fjøs som brant. Men det var det jo ikke, og da skjønte vi ganske kjapt hvilket fjøs det var. Da tok vi kontakt med dem det gjaldt, sier Liland.

Nødetatene rykket ut til stedet. Alle geitene ble berget ut, men fjøset brant helt ned.

Fjøsbrann

Ingen dyr ble skadd i brannen, men fjøset brant ned til grunnen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Dagen ble følelsesladet

Hege Liland og mannen har drevet sitt gårdsbruk i kun 16 dager, og har i dag 165 geiter og bukker. Hun forteller at brannen mandag gjorde sterke inntrykk.

– Dagen i går ble ganske følelsesladet, av mange grunner. Vi føler med dem, men kjenner også på risikoen når man bygger opp jobb og liv etter en sånn type drift. Så kan det ta noen knøttsmå timer, så er alt brent til grunne, sier hun.

Men samtidig ble hun rørt over innsatsviljen og dugnadsånden som virkelig våknet til live i Nordreisa mandag. Om lag 200 geiter måtte flyttes fra det nedbrente fjøset, og til nye fosterhjem.

Fikk se samholdet på nært hold

Liland fikk selv rokert i egen fjøs, og Nortura sa seg villig til å hente slakteklare dyr tidligere enn planlagt. Dermed fikk hun plass til alle de 48 geitekillingene fra nabogården.

To andre gårder klarte å få plass til resten av dyrene. Blant annet en nedlagt gård som har kastet seg rundt, og nabobønder som har gjort alt de kan for å ta imot flest mulig melkegeiter.

– Folk åpnet fjøsene. Vi fikk virkelig sett samholdet på nært hold i går. Vi har selv blitt utrolig godt mottatt i denne næringen. Og i går så vi alle menneskene som stilte opp og gjorde alt man kunne for å lette litt på trykket. Jeg blir jo rørt, sier Liland.