NRK Meny
Normal

Fjestad tok de to andre på senga

Dramatikk på vidda. Fjestad kuppet sjekkpunktet i Tanadalen.

Forberedelser i Levajok

Trond Ørslien stresser med å få sleden klar og i løypa for å ta igjen Fjestad. Bak skimter vi Tunheims slede, som også klargjøres. På dette tidspunktet er det tjue minutter siden Fjestad for forbi.

Foto: Rune Berg / NRK

Harald Tunheim, Trond Ørslien og Stein Håvard Fjestad kniver i teten.

Da Fjestad kom inn som nummer tre til sjekkpunktet i dag, lurte han alle ved å ikke stoppe.

De to som allerede var kommet inn måtte kaste seg ut av hvilen for å komme tilbake til sporet.

Levajok midt i Tanadalen, tredje siste sjekkpunkt i Finnmarksløpet:

Harald Tunheim kom inn kvart over sju i dag tidlig. Like før klokken ni kom Trond Ørslien klokka ni inn til Levajok.

Og så, ti over elleve kommer Stein Håvard Fjestad susende forbi. Det eneste han gjør er å stoppe og ta litt mat til seg selv, og så fosser han videre oppover elva.

Det satte fart i konkurrentene. Etter en halv time var de fortsatt ikke kommet seg i sporet, og kjører nå for å ta igjen den nye lederen.

Lagt opp til fart

Dette er en del av strategien, sier Fjestads "handler" (medhjelper), Jo Svenstad:

- I starten på dette løpet hadde vi lagt opp til å kjøre fort. Så viste det seg at hvilen i Kirkenes ble for kort, så det ble problemer med farten i spannet. Derfor har vi hvilt lenger tidligere, og har nå friske og raske hunder, sier Svenstad.

Taktikk på høyt plan

Det er mildt og det drypper fra takene. Hundekjørerene kan hvile i sporet og komme inn og overraske konkurrentene. Svenstad sier Fjestad ikke tenker så mye på det.

- Jeg tror Stein Håvard kjører litt uavhengig av de andre. Men det er klart at å komme med uthvilte hunder til sjekkpunkt skaper inntrykk.

Dynamisk konkurranse

Fra å være fire timer mellom de tre for et døgn siden, er det nå helt tett i ledelsen. Og den som var sist da, er nå først. Slik er Finnmarksløpet, sier Svenstad.

- Ja, det er det som er så spennende med hvordan finnmarksløpet er lagt opp. Nå er planen å være blant de tre inn til Karasjok, for der skal alle ligge i 8 timer, sier Svenstad om Fjestads taktikk.

Etter Karasjok går siste etappe til Alta i morgen.

ALT OM: Finnmarksløpet