NRK Meny
Normal

Fjellturisme kan bli stort i Nord-Norge

– Vi må gå sammen om å markedsføre fjellturer som et nytt, viktig satsingsområde i vår landsdel. Dette kan bli stort.

Lyngsalpene

Lyngsalpene er blant de mange fjellområder i Nord-Norge som egner seg godt til organisert fjellturisme, mener byrådslederen i Tromsø.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det sier byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen. Han vil ha felles innsats for å få turister til fjells.

Nordic walking

Rásttigáisá

Turistene vil ha organiserte aktiviteter, og fjellturer kan bli en viktig del av nordnorsk sommerturisme.

Foto: Stian Strøm

– Jeg var på ferie på Mallorca i sommer, og der hadde de lagt til rette for organiserte fjellturer, som de kalte «Nordic walking». Å gå på tur slik som vi gjør, er i ferd med å bli et begrep ute i verden, og dette må vi kunne utnytte, sier Hilmarsen.

– Nordic walking i nord har alle muligheter i seg for å bli en suksess, mener byrådslederen.

Nordnorsk samarbeid

Øyvind Hilmarsen

Vil gjøre fjellturisme til et nordnorsk satsingsområde.

Foto: NRK / NRK

– Her er det grunnlag for et utstrakt nordnorsk samarbeid, sier han.

Hilmarsen vil nå ta saken opp i O6-gruppen, som er en sammenslutning av de seks største kommunene i landsdelen, slik at dette skal bli et samlet nordnorsk markedsføringsframstøt.

– Vi må også få Nordnorsk Reiseliv med på dette, dermed blir det slagkraftig. Jeg har allerede drøftet saken med Visit Tromsø, men vi må få til et videre samarbeid, mener Hilmarsen.

– Med alle de fantastiske fjellområdene vi har, fra Øst-Finnmark og ned til Helgelandskysten, ligger alt til rette for suksess. De kommunale Ti på topp-prosjektene, med oppmerkede løyper i fjellet, betyr at løypenettet allerede ligger klart.

Turistene vil ha aktivitet

Alt tyder på at turistene i større og større grad etterspør tilrettelagte aktiviteter. I juli i år økte salget av ulike former for turer med guide og lignende tilbud med nesten femti prosent, sammenlignet med i fjor. Det sier ledelsen i Visit Tromsø.

I Harstad har man opplevd en lignende utvikling. Der har økningen på enkelte aktiviteter blitt nesten fordoblet det siste året.