NRK Meny
Normal

Stor oppgradering av Tromsøs kjente landemerke

Arbeidet med å fornye Fjellheisen – Tromsøs største turistattraksjon – er godt i gang. Se video.

Arbeidet med å fornye Fjellheisen - Tromsøs største turistattraksjon - er godt i gang.
Med større og moderne gondoler skal det privateide selskapet i april neste år gjenoppta trafikken av folk som vil til fjells, på tur eller bare for å nyte den spektakulære utsikten over Ishavsbyen.

Fjellheisen, som frakter passasjerer fra Tromsdalen til Fløya, blir nå renovert. Se video fra arbeidet.

Fjellheisen har trofast fraktet folk opp til Fløya siden 1961, og nå er en storstilt oppgradering av heisen i gang. Når den er ferdig, vil Fjellheisen blant annet ha større og moderne gondoler med plass til langt flere.

I april neste år gjenopptas trafikken av folk som vil til fjells, på tur eller bare vil nyte den spektakulære utsikten over Ishavsbyen.

– Vi komprimerer og forsterker platået med stål, i ti meter fra toppen og nedover. Den nye heiskonstruksjonen blir mye større enn før. Prosjektet er ganske intensivt, sier prosjektleder Guttorm Jacobsen til NRK.

Prislapp: 60 millioner kroner

Prosjektleder Guttorm Jacobsen

Guttorm Jacobsen, prosjektleder for renoveringa av Fjellheisen, håper at enda flere tromsøværinger vil ta i bruk Fjellheisen når den er ferdigrenovert.

Foto: Marita Andersen/NRK

Oppgraderingen av det kjente landemerket i Tromsø koster rundt 60 millioner kroner. Når Fjellheisen står fram i ny drakt, vil den blant annet være bedre tilrettelagt for funksjonshemmede. Heisen vil også ha nytt maskineri og nytt kjølesystem.

– Da heisen ble bygget i 1961 var den en gave til Tromsøs befolkning, slik at de skulle komme seg lett til fjells. Nå er det mest turister som bruker den. Vi håper og tror at flere tromsøværinger vil bruke heisen når den er ferdigrenovert, forteller Jacobsen.

Tro på markedsutsiktene

Han sier at han har veldig tro på markedsutsiktene fremover.

– Jeg har tro både på cruisetrafikken og nordlysturismen, sier Jacobsen.

Med de nye vognene blir passasjerkapasiteten økt med hele 35 prosent.

Fjellheisen i Tromsø

Fjellheisen har trofast fraktet folk opp og ned Fløya siden 1961.

Foto: Aune Forlag/ Ole P. Rørvik / Aune Forlag