Hopp til innhold

Fjellfører Mikal Nerberg (MDG) trives godt på sofaen – selv når solen skinner

Som miljøpolitiker mener Mikal Nerberg (MDG) likevel at det er viktig med balanse.

Mikal Nerberg på jobb som fjellfører

Mange av kollegaene til Mikal Nerberg får vondt i sjela hvis de ikke er ute når solen skinner. Det får ikke han.

Foto: Nils-Erik Bjørholt

– Jeg har selv hatt et litt distansert forhold til miljøbevegelsen, kjente meg ikke hjemme i det. Jeg identifiserte meg ikke så sterkt med de verdiene som jeg trodde jeg måtte ha for å være en del av miljøbevegelsen, sier Mikal Nerberg.

Han har bestandig sett på seg selv som en samfunnsengasjert person, men lenge hadde han ikke tilhørighet til noe parti og var egentlig ikke så interessert i partipolitikk. Men i november 2014 meldte han seg inn i Miljøpartiet De Grønne som 35-åring.

– Av og til er det bare et eller annet som faller på plass, eller noe som treffer seg så massivt at det skjer av seg selv, forteller han.

Og den novemberdagen skjedde det for Mikal. Han leste gjennom nettaviser og kom over en sak der Miljøpartiet De Grønne uttalte seg om noe.

– Da tenkte jeg; "wow, kan et politisk parti si det der? Det der er jo dyp økofilosofi?". Jeg hadde aldri sett en politiker si noe sånt og fant ut at jeg måtte undersøke det mer.

Mikal gikk inn på nettsiden til partiet og fant ut at den eneste måten å støtte dem ordentlig på var å melde seg inn. Men han innrømmer at det satt langt inne.

– Du har veldig lett for å sette folk i båser og tenke i kategorier, og så føler man seg litt mindre fri hvis man plutselig selv skal inn i en bås eller kategori. Og det er ikke til å komme bort fra at det er en del stereotypier og karikerte fremstillinger av hvem som er miljøengasjert og naturverner.

Levd av friluftsliv og fjellet

Mikal satte sine fordommer til sides og bestemte seg for å gå inn i politikken, som politiker for Miljøpartiet De Grønne. I slutten av mars 2015 startet han og noen venner lokallaget i Lyngen og allerede i september var han i kommunestyret.

Vi rakk en valgkamp, så var vi inne. Det har gått veldig fort, men jeg oppdaget raskt at det var veldig sammenfall med mine verdier og det MDG stod for.

Mikal Nerberg

Han har bestandig vært interessert i friluftsliv og var med i speideren som barn. Da han dro på Folkehøyskole etter videregående ble han virkelig dratt inn i det aktive fjellmiljøet. Og siden 2002 har han i stor grad levd av friluftsliv og fjellet.

Etter hvert tok han nemlig en utdanning som gir internasjonal godkjenning som fjellfører, eller tindevegleder som det også heter. Han mener det på mange måter kan sammenlignes med rollen som politiker.

– Som politiker burde du gå foran og peke ut en retning. Du peker ut den retningen fordi du har fått tillit til det. Det samme gjelder når jeg er fjellfører. Begge er tillitsverv som jeg må forvalte.

Trenger også det urbane

Mikal Nerbergs foreldre er fra Lyngen, men selv vokste han opp i Tromsø. Likevel har han alltid følt seg mest hjemme i nettopp Lyngen.

– Men jeg liker også det urbane, jeg er avhengig av begge deler. Når jeg bor i Lyngen er det heldigvis ikke så langt til Tromsø. Det er sånn jeg vil ha det, nærhet til både naturen og byen.

Med jobben som fjellfører har Mikal fått imaget som en fjellfriskus, men han innrømmer at han har svært lite problemer med å ligge på sofaen. Til og med hvis solen skinner. Han tar også gjerne en kaffe på en kafé i Tromsø.

– Det er kanskje en naturlig konsekvens av at fjellet er arbeidsplassen min. Mye av tingene som er positivt med friluftslivet som mange savner på fritiden får jeg gjennom jobben. Jeg har mange kollegaer som må ut, som har det jeg kaller fuglehund-gener. Hvis solen skinner og de ikke er på fjellet får de vondt i sjela, det får ikke jeg.

Bli bedre kjent med Mikal Nerberg gjennom bildealbumet:

Mikal Nergberg, førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Troms
Foto: Elise Holdal / NRK

Mener det må være lov å ta fly

Da Mikal bestemte seg for å ta steget fra fjellet og inn i politikken var det viktig for han å få folk til å forstå at han ikke er aktivist, men en politiker. Det ble viktig å fremstå som etterrettelig, redelig, grundig og tydelig.

– Fordi det var det jeg ønsket selv av en politiker. Jeg ville også at folk skulle forstå at Miljøpartiet De Grønne ikke er raddiser eller halvstuderte idealister, men at vi faktisk er politikere med et politisk program.

Han merket også raskt at han måtte gi folk et innblikk i hvem han er som privatperson for å kunne representere samfunnet, og det har han egentlig ikke noe problem med. Han oppdaterer gjerne følgerne sine både på Instagram, Facebook og Snapchat.

Men han synes at politikere i Miljøpartiet De Grønne i større grad enn andre politikere har fått kjenne på det med at liv og lære må henge sammen.

– Det skal det jo, men jeg mener at det kanskje blir litt misbrukt. Politikere skal gå foran som et godt eksempel, men jeg er jo politiker fordi jeg opplever at det er vanskelig å gjøre de gode grønne valgene i hverdagen. Derfor må jeg inn og endre på det.

Mikal vil derfor ikke sette seg selv på sidelinja ved å ikke ta fly for å rekke et møte eller bruke all sin energi på å kjøpe «riktig mat».

– Da vil jeg ikke ha mulighet til å endre det som jeg mener må endres. Jeg ønsker å gjøre det lett for meg selv og den øvrige befolkningen å gjøre de gode grønne valgene. Det skal være lett å være miljøbevisst.

– Stortinget trenger en stemme fra Nord-Troms

Det er kun to år siden Mikal bestemte seg for å bli med i politikken, og nå er han altså førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne Troms. Gjennom den foreløpig korte politiske karrieren har han vært med på både opp- og nedturer.

– Oppdrettsnæringen er en stadig pågående kamp som er full av både opp- og nedturer. Men det folkelige engasjementet som vi rundt for eksempel oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja gjør at jeg får troen igjen.

Han har også stor tro på sitt parti. Mikal mener de er et annerledes parti på mange måter.

– Vi er det partiet i nyere tid som har en stor og langsiktig visjon, og vi er en del av en global bevegelse. Vi skiller oss ut, både med våre saker og kandidater. Og jeg er på ingen måte noe broiler, men kanskje nettopp fordi jeg kom inn i politikken sent og har med meg en solid bakgrunn, har jeg kvaliteter som gjør at jeg passer til rollen.

Selv om Mikal selvfølgelig håper på stortingsplass, måtte han gå noen runder med seg selv før han sa ja til å stå på toppen av lista.

– Det er ingen tvil om at det trengs en stemme fra Nord-Troms på Stortinget, og det trengs også en fjellfører på tinget. En som har et godt overblikk og forståelse for blant annet naturbruk og kulturlandskap. Det er en mulighet til å påvirke som er så bra at jeg kan ikke si nei til det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark