Hopp til innhold

Fjellet er sikret, men det vil ta lang tid før bonden får kje på gården igjen

Sikringa av Holmen under Oksfjellet i Kåfjord er nå ferdig. Geitfjøset er frigitt. Men det vil ennå ta mange måneder før de første dyra kan flytte inn.

Oksfjellet

Området under Oksfjellet i Kåfjord er nå sikra med en ny skredvoll.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Vi har bygd en sikringsvoll for å ta imot det som kan komme av steinblokker eller steinsprang. Vollen er høy og brei og skal beskytte fjøset og fritidsboligen som ligger rett nedenfor, sier regionsjef Ole Jan Hauge i Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

200 geiter til slakting

Tirsdag skal området befares i lag med kommunen. Også ordfører Svein Leiros er fornøyd med at sikringsarbeidet nå er ferdig.

Svein Leiros

Ordfører i Kåfjord, Svein Leiros, er glad for at geitbøndene kan flytte tilbake og starte drifta igjen.

Foto: Privat

– Det betyr jo at man kan benytte trygt den driftsbygningen som står der, sier han.

Tidligere i høst måtte geitfjøset evakueres. Målinger viste at Oksfjellet var i bevegelse. NVE fryktet at store steinblokker skulle rase ut og knuse bygningen. Med tungt hjerte måtte geitbøndene Siv Nina og Roald Myrvoll sende 200 produksjonsdyr til slakteriet.

Venting

Så ble det dager med venting. Og venting. Og venting. På et tidspunkt beveget fjellpartiet seg hele 4,5 centimeter i døgnet. Det kom en del steinsprang, men så stabiliserte fjellet seg igjen. Arbeidet med skredvollen kunne fortsette.

Les også: NVE: – Bevegelsene i fjellet økte markant

– Det har vært utfordrende for dem som har jobbet der. Den siste tida har det vært stabile forhold og lite bevegelse i fjellet. Men tidligere i høst var det en påkjenning. De har jobba under vanskelige forhold, og jeg tror også de er fornøyd med at jobben nå er ferdig, sier Hauge i NVE.

– Et himla arbeid

Men for familien Myrvoll, som mista alle dyrene sine, er det nå jobben starter. Det er ikke gjort over natta å bygge opp en ny besetning.

Siv Nina Myrvoll

Geitbonde Siv Nina Myrvoll har en stor jobb foran seg med å etablere ny besetning på gården under Oksfjellet.

Foto: Øystein Antonsen/NRK

– Det blir et himla arbeid. Vi skal få 250 kje til gården, og de må læres opp i alt, fra å spise til å gå ut, og til å finne de gode beitene. Det var en veldig ung besetning som ble sendt til Nortura, men det var rutinerte dyr, som visste hvor de skulle gå, sier Siv Nina Myrvoll.

I Troms er det kun tre besetninger som kan drive med avl. Disse befinner seg i Nordreisa, Manndalen og på Gibostad.

– I april-mai vil vi hente dyrene, sier hun.

Måtte evakuere

– Et mønsterbruk, kaller ordføreren i Kåfjord geitbruket til familien Myrvoll.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Mønsterbruk

Ordfører Svein Leiros sier det er sterkt beklagelig at gårdsdrifta måtte legges ned og dyrene slaktes, men håper nå at familien skal lykkes med å bygge opp drifta igjen.

– Dette var et mønsterbruk i Norge når det gjelder geitdrift, og det har en stor betydning for Kåfjord-samfunnet, sier han.

At Oksfjellet fortsatt står like steilt som det alltid har gjort, betyr ikke at NVE angrer på evakueringen i høst.

– Fra tid til annen vil det bli foretatt evakueringer uten at det skjer noe. Men det er bedre med en evakuering for mye enn at vi tar risikoer vi ikke bør ta, sier regionsjef Ole Jan Hauge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark