Filmet laksefiskeren (17) som ble reddet ut av iskald elv

En 17 år gammel gutt ramlet i natt ut i den iskalde Repparfjordelva i Vest-Finnmark. Se filmen fra redningsaksjonen.

En 17 år gammel laksefisker ramlet i natt ut i den iskalde Repparfjordelva i Vest-Finnmark. Se filmen fra redningsaksjonen.

Gutten ventet på hjelp i flere timer i kun tre grader, omringet av iskaldt smeltevann som raste forbi.

Gutten fisket etter laks og skulle vade i Repparfjordelva tre kilometer nedenfor Skaidi da han gled og mista fotfestet i den strie strømmen.

Uhellet skjedde i halv tre-tiden på natta. Lufttemperaturen var rundt tre grader, og elva hadde høy vannstand med sterk strøm på grunn av snøsmelting og nedbør.

Fiskeren ble ført 5-600 meter med strømmen og kom seg i land på en sandbank. Der sto han i tre timer, mens en kompis forsøkte å skaffe båt. Det gikk ikke, og de ringte til slutt etter hjelp.

– Han var kald, men vi kommuniserte med kroppsspråk at han skulle holde seg i bevegelse. Problemet var å få han over elva, sier Anders Vidringstad, operasjonsleder i Vest-Finnmark politidistrikt.

Flaks at det gikk bra

Hovedredningssentralen mottok beskjed fra politiet klokken 04.26. En time senere stod gutten trygt på land på riktig side av elva. Redningsleder ved Hovedredningssentralen, Thor-Eirik Torkildsen, sier det bare var flaks at det gikk bra med fiskeren.

– Det kunne gått skikkelig galt. Det var egentlig helt tilfeldig at han kom seg opp på sandbanken. Du kan like gjerne bli hektet fast i en trestamme under vann eller svimeslått av en stein, sier Torkildsen.

Han sier at redningsaksjoner i elver ikke er uvanlig.

I god form

Brannvesenet hadde med båt, men elva var for grunn til å bruke motor.

– Det ble for farlig å gå ut med båt på grunn av strømmen. Derfor hentet vi han med Sea King helikopter, forteller redningsleder Torkildsen.

Fiskeren kom seg trygt på land etter tre timer på sandbanken. Han ble sjekket i ambulanse, og så kjørt hjem til familien sin hytte, i følge politiet.

Gutten er i god form nå.