NRK Meny
Normal

Fiskehandler vil nekte Russland smolt fra Norge

– Norske myndigheter burde sagt til Russland at de ikke får kjøpe smolt når de har utestengt all annen fisk fra det russiske markedet, mener norsk fiskehandler.

Oppdrettsanlegg

Smolt er et stadium i laksens liv hvor den er blitt 10-19 cm lang og kan settes i sjø for første gang i sitt livsløp.

Foto: marine Harvest

Brede Sæther i Kirkenes har solgt norsk fisk i Russland i tjue år, men det ble det slutt på da Russland i august innført forbud mot fisk fra EU og Norge.

Brede Sæther

– Russland kan ikke bare skumme fløten, mener Brede Sæther.

Foto: Tarjei Abelsen

Samtidig er russerne avhengig av norsk smolt til sin egen oppdrettsnæring. Derfor ble det som også kalles settefisk, som er ung laks, unntatt fra importforbudet. Sæther mener at dette ikke er en god politikk for Norge.

– Russland kan ikke bare skumme fløten. Og Norge kan ikke la Russland velge og vrake som de vil.

Sæther mener bestemt at Norge ikke bør godta at Russland nekter å importere all fisk med unntak av smolt, og dermed la de bygge opp sin egen oppdrettsnæring.

Kan ramme norsk oppdrettsnæring

Russisk lakseoppdrett bygges opp med norsk smolt, og kan på sikt ramme den norske oppdrettsnæringa. Det mener Arne Melchior som er forsker på Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI).

– Siden Norge var en såpass stor leverandør til det russiske markedet, så betyr dette importforbudet at det blir et kraftig boost for andre leverandører, inkludert Russland selv. Og da er det klart at dette kan hjelpe dem til å tilfredsstille den etterspørselen. Men det vil ta tid, tror Melchior.

På litt lengre sikt vil den norske eksporten av smolt kunne sørge for at Russland tar opp konkurransen med norsk oppdrett.

Melchior er tvilende til at Norge vil komme noen vei med soloutspill i spillet mellom vesten og Russland.

Vil ikke blande seg

Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og Norges Sildesalgslag sier at de ønsker en friest mulig handel mellom landene, men de ikke vil blande seg i storpolitikk.

Bård Glad Pedersen

Statssekretær i UD, Bård Glad Pedersen mener Norge ikke er i posisjon til å forhandle.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Direktør for havbruk, Trond Davidsen, forstår at noen reagerer på situasjonen. Men organisasjonen har valgt å ikke mene noe om politikken som føres.

– Det er norske selskap som har interesse av å selge smolt og utstyr. Og det kommer en dag etter dette når den russiske importstansen er opphevet, hvor man ønsker å ha et best mulig forhold til både russiske kunder og myndigheter.

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke ønsket å uttale seg, men stiller seg bak uttalelsen til statssekretær i Utenriksdepartementet (UD) Bård Glad Pedersen, fra forrige uke.

– Russland har valgt å innføre importrestriksjoner mot Norge, EU og flere andre land. Vi mener de er ubegrunnet og urimelig. Men vi har ingen mulighet til å endre en russisk beslutning, sier Glad Pedersen.

Statssekretær Bård Glad Pedersen mener Norge ikke er i posisjon til å forhandle.