Fire råd som kan gjøre juni enklere for deg

Mange opplever svært hektiske dager nå før ferien, og noen føler at juni er den nye jula, der alt skal skje og man skal huske det meste.

Travel familiehverdag

Stress, mas og kjøring til fritidsaktiviteter er faste innslag i barnefamiliens hverdag. I juni er det i tillegg avslutninger i både skole, barnehage og på fritidsaktivitetene.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Ungene har avslutning i barnehagen, på skolen og på fritidsaktivitetene. Man skal gjerne ha en kake og et kort til læreren med seg, alt dette før fotballkampen til den mellomste.

Høres dette kjent ut?

Fortvil ikke, for familieterapeut Karolin Angelsen har gode råd på hvordan man skal komme seg helberget gjennom juni.

1. Senk kravene

Familieterapeaut Karolin Angelsen

Familieterapeut Karolin Angelsen vet at juni kan være en svært hektisk måned, spesielt for barnefamilier.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det er mange som føler at det blir for mye om man skal henge på karusellen, som kalles juni. Alt skal gjerne skje denne måneden; avslutninger, dugnader og ferie for å nevne noe, sier Angelsen.

Hun mener det er viktig å senke kravene og forventningene til seg selv, og oppfordrer folk til å spørre seg selv om hvorfor vi gjør det vi gjør. Hun tror det vil gi et annet perspektiv på livet og hva vi bruker tiden vår på.

– Det er ikke sånn at du er nødt til å komme med en hjemmebakt kake, du kan også stikke innom butikken å kjøpe en kake der. Du trenger heller ikke lage middag fra bunnen av på de mest hektiske dagene. Alt kan ikke være perfekt, sier familieterapeuten til NRK.

Kakebord sommeravslutning Kolsås i Bærum

Det er en kake som går igjen på alle sommeravslutningene. Posekaker som brownies og sjokoladekake i langpanne dobler salget i mai og juni. – Det gjør ingenting, sier Angelsen.

Foto: Gunnhild Viken / NRK

2. Del dere opp

– Når ungene har avslutning bør man stille opp, for det er ungene våre det er snakk om. Men kanskje man ikke alltid trenger å stille med begge foreldrene? Kanskje kan man dele seg, spesielt hvis man har flere unger.

Angelsen, som selv har sju barn, mener det er bedre å dele seg opp enn at hele familien «piskes» rundt og springer fra det ene til det andre.

3. Få bort tidstyvene

Familieterapeut Karolin Angelsen, som også er utdannet sykepleier, mener det er mange tidstyver og fallgruver i et parforhold og i et familieliv.

– Mange bruker altfor mye tid på å følge med i sosiale medier, som til gjengjeld går utover både oppmerksomheten en eller ville gitt barna, men er også en tidstyv i forhold til husarbeid og parforhold, som igjen er grobunn for konflikter.

Selv har Angelsen droppet Facebook, fordi hun så at det tok mye av tiden hun egentlig ikke hadde.

– Hvis vi klarer å gå i oss selv å se hva det er som er det viktigste for oss i hverdagen, uten å tenke på hva øvrig familie, venner og kollegaer måtte mener, tror jeg mange finner løsningene sine selv.

innsamling på facebook

Karolin Angelsen sier hun har hatt flere par innom kontoret hvor nettopp Facebook er med på å ødelegge familielivet. – Det tar altfor mye tid.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

4. Planlegge og prioritere

Karolin Angelsen mener god planlegging er nødvendig, spesielt i hektiske perioder. Men like viktig er det å være mer selektiv, ifølge familieterapeuten.

– Man trenger ikke la ungene være med på fem aktiviteter hver. Det holder kanskje med en eller to, sier Angelsen.

Hun tror mange sliter med å følge opp alt hvis ungene både skal være flinke i basket, fotball, på skolen og i tillegg kanskje spille et instrument.

– Mange barn rusher fra det ene arrangementet til det andre. Barna våre skal liksom være «symbolet» på det perfekte familielivet. Her er det vår oppgave som foreldre å ta ansvar, slik at barna får det pusterommet de trenger.

Ungene har avslutning i barnehagen, på skolen og på fritidsaktivitetene. Er juni blitt den nye jula?

Laila Myrvang og Ingvild Sjurelv Hansen synes begge at det skjer veldig mye i juni.